I en pressemelding torsdag melder Entec-selskapet Evotec at det har signert kontrakt med det tyrkiske verftet Gemkak for levering av et komplett nothåndteringssystem. Systemet skal brukes på Hydra, som er Nordlaks-konsernet sin delvis lukkede produksjonstank for oppdrett.

Kontrakten beskrives som omfattende av Entec, og selskapet opplyser om at den består av av elektriske vinsjer, bunnringsystem, automasjon, sertifisering og kontrollsystem.

– I tillegg skal Evotec levere nøter i samarbeid med utstyrsleverandøren Selstad. Utstyret skal leveres til Tyrkia i mai 2023, opplyser selskapet.

Hydra
  • En delvis lukket og primært ubemannet produksjonstank for oppdrett av laks og ørret.
  • Enheten har tett tak, og har tette vegger helt ned til 20 meter under havoverflaten for å hindre lakselus å komme inn til fisken.
  • «Vinger» og «skovler» i tankveggen utnytter havstrømmene for å skape gjennomstrømming inne i tanken mens integrerte systemer sørger for fôring og håndtering av død fisk.
  • Produksjonstanken får et volum på 86 700 kubikkmeter og maksimalt tillatt biomasse blir 3120 tonn.
  • Hydra-systemet bygger på teknologi som opprinnelig ble utviklet av Hydra Salmon Company II AS og Hydra Pioneer AS. Disse selskapene kjøpte Nordlaks i 2020 og det forelå allerede da tilsagn om fire utviklingstillatelser for konseptet.

Oppstart i Hadsel

Oppstart og igangkjøring vil skje i Hadsel kommune, Sørvika.

– Akvakultur er ett av våre satsingsområder og vi har lykkes godt den siste tiden med flere nye kontrakter, uttaler salgssjef Geir Henning Kalvatn ved Evotec.

Produksjonstanken får et volum på 86 700 kubikkmeter og maksimalt tillatt biomasse blir 3120 tonn.

Geir Henning Kalvatn er salgssjef akvakultur i Evotec Foto: NKS Ship Design/Nordlaks

– Gjennom Hydraprosjektet har vi og vår designer på flere områder utfordret leverandører innen både havbruksnæringen- og maritim/offshore-sektor til å utarbeide forslag til tekniske løsninger for blant annet nøter og tilhørende systemer, uttaler prosjektleder Bjarne Johansen.

NSK Ship Design AS i Harstad har stått for designet av produksjonstanken, mens Evotec er blant leverandørene.

– Evotec sitt forslag til løsning er både effektiv og gir trygghet for våre krav til fiskevelferd, HMS og rømmingssikkerhet til Hydra-prosjektet uttaler Bjarne Johansen.

– Givende for oss

Han opplyser om at dette ikke er første gang Nordlaks henter ekstern og ny kompetanse for å få nye ideer til utviklingsprosjektene sine:

– Det er givende for oss, og nok et eksempel på hvordan utviklingstillatelsene både legger til rette for utviklingen av vår næring og samtidig skaper nye broer mellom de norske havbruks- og offshoreklyngene, understreker han, uttaler han.

Bjarne Johansen er prosjektleder i Nordlaks. Foto: NKS Ship Design/Nordlaks

Vegard Solheim ved NSK Ship Design AS i Harstad forteller at selskapet har tillit til at Evotec vil oppfylle kravene som stilles i prosjektet. Kollegaen Håkon Ådnanes legger til at NSK Ship Design setter pris på de bidragene og den kompetansen Evotec representerer:

– Evotec har kapasitet, vilje og erfaring til å ta en signifikant del av ansvaret for denne kritiske delleveransen, forteller han i pressemeldingen.