Lave oksygennivåer tok livet av fisk. Nå går Grieg Seafood sammen med Innovasea i nytt prosjekt
– Vi ønsker at oppdretterne skal kunne forutse utfordringer og automatisk iverksette tiltak før de oppstår
Grieg Seafood Newfoundland og teknologiselskapet Innovasea har inngått samarbeid om et nytt prosjekt for bedre fiskevelferd og økt bærekraft i havbruket. Prosjektet, kalt Enhanced Aquaculture Technology for Marine Health, støttes av Canada’s Ocean Supercluster.
Gjennom en treårsperiode skal en av Griegs lokaliteter i Newfoundland utstyres med Innovaseas nyeste teknologi, inkludert overvåkning døgnet rundt og systemer som forhåndsvarsler lave oksygennivåer opptil 48 timer i forveien. Teknologien gir Grieg mulighet til å overvåke og automatisk tilpasse driften for å sikre god fiskehelse og effektiv produksjon.
– Vi ønsker at oppdretterne skal kunne forutse utfordringer og automatisk iverksette tiltak før de oppstår, uttaler Tim Stone, visepresident i Innovasea.
Løper fram til 2027
Dette er det andre samarbeidsprosjektet mellom Grieg og Innovasea under Ocean Supercluster-programmet, og bygger videre på tidligere suksess med sanntidsdata og miljøsensorer.
Prosjektet ble lansert under OSCs Ambition 2035-toppmøte, hvor målet er å femdoble verdiskapingen i Canadas havnæring innen 2035.
Første installasjon av utstyr skjer senere i år, og prosjektet løper fram til oktober 2027.
– Bærekraftig havbruk er et viktig vekstområde globalt, som bidrar til klimamål og forpliktelser under FNs bærekraftsmål. Ved å saminvestere i innovativ teknologi som forbedrer fiskehelse, styrker vi driftseffektiviteten, skaper nye inntektsstrømmer, bidrar til vår egen matsikkerhet og hjelper til med å mette en voksende verdensbefolkning, uttaler Kendra MacDonald, administrerende direktør i Canada’s Ocean Supercluster, i pressemeldingen.
(Vilkår)