
Lakseoppdretter og kjøpmann
På utsiden av Fosen-halvøya i Trøndelag driver Jon Refsnes og familien lakseoppdrett, dagligvarebutikk og en byggevarehandel. – Vi trives veldig godt med å være en mindre oppdretter, sier han.
For dem som måtte være i tvil, Jon Refsnes er daglig leder i Refsnes Laks, som har hovedkontor på det lille tettstedet Revsnes i Åfjord kommune. Fra fôrsentralen her opereres selskapets fire lokaliteter i Åfjord og nabokommunen Roan.
«Vi trives veldig godt med å være en mindre oppdretter, og har en struktur med kort beslutningsvei. Det gir oss muligheten til å reagere raskt, og gripe mulighetene som kommer, selv om vi har erfart at noen beslutninger er blitt tatt litt for fort», skriver Refsnes til IntraFish. Denne ukens fredagsintervju foregår på epost.
Familieselskapet Refsnes Laks har drevet med fisk i mange generasjonen. Opprinnelsen var Stoksund Handelskompagni (feiret 100 år i fjor), som i dag er den lokale Joker-butikken. Frem til 1999 lå laksevirksomheten i selskapet Refsnes Fiskeindustri, som i dag er eierselskapet.
Til 2014 drev Refsnes Fiskeindustri med produksjon og salg av tørrfisk og klippfisk.
«Refsnes Fiskeindustri er engasjert i lokalsamfunnet. Selskapet er eneeier av Joker-butikken, og majoritetseier i XL-Bygg Stoksund», skriver Refsnes.
Lakseselskapet har 22 ansatte. Butikkene har totalt 9 ansatte. Videre har de chartret inn tre servicebåter med mannskap.
«35-40 arbeidsplasser er tilknyttet oss, direkte eller indirekte», skriver Refsnes.
Like ikke oppmerksomhet
Jon Refsnes er ikke glad i oppmerksomhet, og har lenge gått «under radaren» for bransjemedia. Forrige uke ble det kjent at Refsnes Laks har fått en visningstillatelse (konseptet SeeSalmon), som blir selskapets femte konsesjon. Det var imidlertid konsulentselskapet Inaq, som bistår i prosessen, som sendte pressemelding om nyheten.
Det var under tvil at Refsnes stilte opp i denne spalten. På spørsmål om helge-planer svarer han:
«Jeg fyller 40 år neste uke, men jeg er en person som ikke er veldig glad i hverken oppmerksomhet eller store feiringer av meg selv, så markeringen blir begrenset til en liten middag med nærmeste familie på lørdag. Søndag er det morsdag, så for å vende oppmerksomheten bort fra meg selv, fokuserer vi da på å feire kone, mor og svigermor».
Samarbeid med NTNU
Visningstillatelsen som ble kjent forrige uke, legger opp til visning på Brattøra i Trondheim sentrum, med mulighet for besøk av anlegg i Åfjord. Planen er å være operative tidlig i 2020.
«Vi er meget fornøyd med tildelingen, og har umiddelbart startet utviklingen med å konkretisere prosjektet», skriver Refsnes.
Han er veldig glad for at NTNU Vitenskapsmuseet skal ha ansvar for å drifte og utvikle innholdet i det nye kunnskapssenteret.
Får ny fôrflåte, håper på ny konsesjon
Refsnes Laks har altså fire tillatelser (fem med visning) – og fire lokaliteter. De har «relativt nye» arbeidsbåter og to 320-tonn fôrflåter. En tredje fôrflåte blir levert i august.
«Dette gjør at vi mener å være rustet til å produsere minst seks konsesjoner. Nå har vi fått den femte, så gjelder det å finne ut hvordan vi kan skaffe den sjette», skriver Refsens.
Han mener at nettopp mulighet for vekst er den største utfordringen på lang sikt.
«Slik som næringen er blitt i dag, så krever det enorme ressurser for en liten oppdretter å gjennomføre et løft og initiativ som vil lede til F&U og utviklingstillatelser», skriver han.
Oppdretteren mener at utviklingstillatelsene er et godt virkemiddel for å stimulere til innovasjon.
«Men jeg finner det samtidige noe underlig at de kan omgjøres til ordinære konsesjoner etter endt prosjektperiode, og ikke lengre være tilknyttet det prosjektet tillatelsene ble gitt på».
På kort sikt er utfordringene til næringen å kontrollere kostnadene og maksimere utnyttelsen av eksisterende konsesjoner.
Mer marint råstoff
Fra forrige måned endret Refsnes Laks på sin fôrstrategi. Nå benytter de kun fôr med høyt innhold av marint protein.
«Først og fremst gjør vi dette for at Refsnes Laks selv skal være fornøyd med og stolt over det produktet vi leverer, men vi ser også en potensiell oppside i å hente ut økte priser i markedet», skriver Refsnes.
De har inngått samarbeid med Pure Norwegian Seafood på Averøya, og produserer nå laks med Label Rouge- og Balik-kvalitet.
– Ytterligere skatt dessverre uunngåelig
Refsnes-sjefen tror at norske lakseoppdrettere ikke kan unngå ekstraskatt.
«Jeg tror at utvalget som er satt ned har fått i oppgave å rett og slett finne en måte å beskatte oppdrettsnæringen på, og ikke vurdere om den skal beskattes. Dette kan være en konsekvens av at den sittende regjering lover lavere skatt på arbeidsinntekt og kutt i avgifter, og da må dette hentes inn ett annet sted, og da er det enklest å beskatte noen som har gode tider», skriver han.
Han mener at skatten kan fremstå som en slags toppskatt – og ikke som en grunnrenteskatt.
«Det vil i praksis være å tappe økonomiske ressurser, for å dekke inn et underskudd i AS Norge, fra en stadig voksende næring som behøver videre investeringer og utvikling for å imøtekomme Norges ambisjoner om vekst».
Refsnes er motstander at ytterligere beskatning av næringen.
«Oppdrettsnæringen benytter seg ikke av en ikke-fornybar-ressurs, og således ikke kan sammenlignes med oljenæringen».
På fotballkamp i England
Mye jobb og to små barn krever sitt, men forrige uke var Refsnes en tur til England, hvor han fikk med seg to fotballkamper.
«Vi så Manchester United vs. Burnley og Liverpool vs. Leicester. Det er kultur for meg».
– En dag som fiskeriminister, med vide fullmakter?
«Som fiskeriminister ville jeg umiddelbart påbegynt en prosess med formål å tilrettelegge for produksjonsvekst i oppdrettsnæringen, og som leder til at aktører som over tid har vist at de kan håndtere de utfordringer næringen har, får muligheten til å vokse», skiver han.
– Hvem i næringen synes du fortjener skryt?
«Jeg blir stadig imponert over hvor mange kunnskapsrike og kompetente mennesker som jobber i denne næringen, og jeg mener at de som våger å tenke litt annerledes og gå sine egne veier fortjener skryt. Og ikke minst alle ansatte i Refsnes Laks som hver eneste dag går på jobb for å gjøre sitt ytterste. Vi har en liten administrasjon i Refsnes Laks som planlegger og tilrettelegger så godt vi kan, men uten at noen faktisk kjører ut med båt hver morgen og gjør jobben, så kommer vi ingen vei».
– Bøker, får du tid til det?
«For tiden leser jeg meg gjennom Wilbur Smith sine bøker om Courtney-familien i Sør-Afrika, men en favoritt jeg vender tilbake til med noen års mellomrom er Trygve Gulbranssen trilogi om Bjørndalen-folket».
Og i helgen blir det altså feiring av 40-årsdag – men kun med de aller nærmeste.