Det landbaserte oppdrettsselskapet i USA har lykkes med sitt første utslakt ved lakseanlegget i Florida. Det skjedde mandag og markerer en ny fase for Atlantic Sapphire. Nå er investorene svært interessert i hva som kommer til å skje fremover.

Atlantic har lenge lovet at det første utslaktet ville foregå i september, og klarte å møte deadlinen med kun få dager igjen av måneden. Dette var en lettelse for investorer, som i det siste har fulgt nøye med på selskapet, etter flere utfordringer på veien mot kommersialisering.

Skjebnesvangert øyeblikk for Atlantic Sapphire

Selv om utslaktet ble feiret av Atlantic Sapphire, mener analytikere at det var intet mindre enn skjebnesvangert for selskapet.

– Det hadde vært negativt om selskapet ikke hadde slaktet innen slutten av september, så det var en lettelse at de startet utslaktet og at det var vellykket, sier sjømatanalytiker i Nordea Markets, Herman Aleksander Dahl, til IntraFish.

Kepler Cheuvreux-analytiker Christian Olsen Nordby, er enig i denne vurderingen og forteller at selskapet har vært under press for å nå deadline i september som tidligere lovet.

– Om dette ikke hadde skjedd, ville det vært ille, sier Nordby til IntraFish.

Utslaktet var en viktig milepæl for selskapet, og investorene kommer nå til å fokusere på stabilisering av produksjonen, tilbakemeldinger fra forbrukere og prisene selskapet kan oppnå for denne laksen, ifølge sjømatanalytiker i DNB, Aleksander Aukner.

Gode priser for et bærekraftig produkt

Med utgangspunkt i listen med forhandlere som Atlantic Sapphire leverer laks til, Hvor man finner navn som Giant Eagle, H-E-B, The Chef's Warehouse og New Seasons Market og mange flere, er det potensial for en solid inntjening.

– Forbrukerbasen er dypt spredt og består for det meste av mellomstore selskaper med sterk vekst og et sterkt fokus på miljø. Så selskapet burde oppnå gode priser i tråd med sitt renommé som et bærekraftig alternativ, sier Aukner til IntraFish.

Han legger til at dersom Atlantic Sapphire hadde blitt avhengig av en avtale med en enorm aktør som for eksempel Amazon, ville selskapet hatt lite forhandlingskraft og blitt pushet hardt på prisene sine.

I stedet, har Atlantic Sapphire spredt kunderisikoen med flere, mellomstore selskaper.

– Dette er et godt sted å begynne, og det passer fint med bærekraftselementet i selskapets produkter, sier han.

Administrerende direktør i Atlantic Sapphire, Johan Andreassen opplyser til IntraFish at forhandlerne kommer til å markedsføre Atlantic Sapphires laks til 14,99 USD per pound filet til å begynne med.

Forventer samme prisnivå som for organisk laks

Dahl i Nordea er enig i at markedet i hovedsak er fokusert på ett tall: prisene Atlantic Sapphire kan oppnå for laksen sin.

I de neste to til tre årene forventer Dahl at selskapets laks vil selge for minst 1 til 2 USD mer enn norsk laks på det amerikanske markedet.

Nordby i Kepler Cheuvreux forventer også at selskapet vil oppnå gode priser for fisken sin. Han forteller at Atlantic Sapphires laks er et nisjeprodukt med små volumer, som nå selges gjennom høykvalitetsforhandlere. Det burde generere gode priser.

– Det blir interessant å se hvilke priser de får for laksen. Jeg forventer at den vil ligge på nivå med organisk laks, sier Nordby til IntraFish.

Nordby merker seg at Altantic Sapphires kunngjøring fra mandag inneholdt lite detaljer og at den ikke opplyste mye om saken, noe som førte til mange spørsmål om hva som var neste steg.

Dahl er samtidig skuffet over mangelen på informasjon i kunngjøringen. Slik som spesifikke detaljer om slaktevolumene. Han estimerer at volumene antageligvis lå på mellom 10 og 30 tonn, men venter klargjøring fra selskapet.

Venter på markedsreaksjonene

Investorer som forventet en økning i aksjeprisene til Atlantic Sapphire etter første utslakt, ble skuffet. Den forble på samme nivå, for så å øke til 111 kroner tirsdag 29. september, men falt tilbake igjen kort tid etter.

Aukner påpeker at den svake markedsreaksjonen til utslaktingen er symbolsk. Reaksjonen er svak på grunn av de vage opplysningene om utslaktet, samt et resultat av investorenes ønske om å se hvordan marginene utvikler seg videre.

– På en måte er det en nedtrapping av risiko at de har høstet, men den interessante biten er produksjonen som skal skje fremover, sier Aukner.

DNB har imidlertid satt anbefalingen for selskapet til «kjøp» med en målpris på 151 kroner per aksje.

Kepler Cheuvreux og Nordby holder fremdeles på anbefalingen «avvent» for selskapet.