– Jeg tror nok det vi ser nå er litt «flukt til trygghet». Hvor man er ute etter selskaper som er mer stabile og som har mer forutsigbar inntjening. Det er mange som har solgt bankaksjer og kjøpt andre ting, sier sjømatanalytiker Herman Aleksander Dahl i Nordea Markets til Intrafish.

Den siste uken har hovedindeksen på Oslo Børs falt med nærmere syv prosent, mens sjømatindeksen har steget over to prosent.

Laksegigantene Mowi og Salmar er opp over fire prosent den siste uken.

Onsdag opplevde man det største fallet på børsen siden september i fjor.

Fallet ble utløst av den sveitsiske storbanken Credit Suisse som nådde et historisk bunnpunkt med et fall på over 30 prosent på det meste. Dette etter at selskapets største aksjonær ikke ville gå inn med mer penger.

Nyheten torsdag morgen om at banken får lån på inntil 575 milliarder av den sveitsiske sentralbanken kroner dempet fallet noe og de internasjonale markedene steg oppover.

Også Oslo Børs svingte oppover, men optimismen har falt utover dagen og hovedindeksen er i skrivende stund ned 0,4 prosent. Sjømatindeksen er derimot opp 2,7 prosent fra børsslutt i går.

Stabilt konsum

– Hvis man ser på andre aksjer som har holdt seg bra, er det typisk Orkla, som er eksponert mot ganske stabilt konsum i form av dagligvarer. Her er ikke inntjeningen så påvirket av om det skulle bli en krise i banksystemet. Sånn sett er lakseaksjer en stabil investering, påpeker Dahl.

– Dette på tross av grunnrenteskatten som kommer?

– Ja, nå er jo det kjent materie for aksjemarkedet og den saken endres neppe av at finansmarkedene har vært litt ruglete i noen dager.

– Ikke voldsomt store forventninger

Man venter at grunnrenteforslaget på havbruk fra regjeringen er rett rundt hjørnet. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har varslet at det kommer i mars. Proposisjonen skal tas opp i Kongen i statsråd, som foregår fredager klokken 11.00. Forslaget kan altså komme i morgen.

– Hvordan kan man vente at markedet reagerer på det som blir lagt frem i lovforslaget?

– Man vet ikke hvordan det blir, men jeg tror ikke markedet har voldsomt store forventninger til store lettelser i det som kommer i morgen. Så hvis det skulle bli et nytt forslag med førti prosent, tror jeg ikke markedet vil bli veldig overrasket, sier analytiker Dahl.

– Men hva om satsen settes til 20 prosent da?

– Da tror jeg markedet vil bli ekstremt positivt overrasket, og aksjene vil stige. Det kan jeg nesten love deg.

Sterke priser

Aksjeanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets tror ikke markedet venter store endringer i grunnrenteforslaget. Foto: Anders H. Furuset

Sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets peker også på gode laksepriser som en årsak til at sjømataksjene holder seg godt, selv om det er stor uro i markedet nå.

– Sterke priser har nok vært med på å dra sektoren, samt en viss rotasjon til defensive aksjer som matvareproduksjon kan vel være noe av forklaringen, skriver Aukner i en epost til Intrafish.

Han tror ikke markedet forventer store endringer i selve lovforslaget om grunnrenteskatt som blir lagt frem om kort tid.

– Hvordan aksjene reagerer på forslaget vil avhenge av hva som kommer, men det virker som en forventning om kun marginale endinger og at selve oppmykningen kommer i diskusjonene på stortinget, påpeker Aukner.

Tror markedet forventer lettelse

Analytiker Wilhelm Røe i Danske Bank tror derimot at det vil aksjene vil falle om forslaget blir som skissert av regjeringen i september i fjor.

– Jeg tror det er priset inn noen lettelser der nå. Man forventer noen endringer. Men det spørs hvor mye det monner, sier Røe.

Wilhelm Røe er aksjeanalytiker sjømat i Danske Bank Foto: Anders Furuset

Han peker også på at forslaget må få flertall i stortinget – noe som vil påvirke markedets reaksjon.

– Så det kommer an på hva man forventer der og hvordan forhandlingene i etterkant blir. Det kommer nok til å spille inn det også.