Det fremgår av selskapets kvartalsrapport, fremlagt tirsdag.

På forhånd var det ventet et driftsresultat på 295 millioner kroner, ifølge Infront-konsensus.

Bruttoresultatet (ebitda før verdijusteringer) var 354 millioner kroner (79), av en omsetning på 1.514 millioner kroner (1.142). Omsetningen var ventet til 1.501 millioner kroner.

Resultat før skatt var 363 millioner kroner i kvartalet (102). Verdijustering knyttet til biologiske eiendeler var 136 millioner kroner i kvartalet (206).

Tidligere i januar opplyste selskapet at de hadde et slaktevolum på 23.700 tonn i fjerde kvartal 2021. Volumet er eksklusive virksomheten i Shetland som om ble solgt 15. desember 2021.

Selskapet skriver at de vil komme tilbake til eventuelt utbytte i årsrapporten.

Slaktevolum i kommende kvartal

Grieg Seafood venter et slaktevolum på 15.500 tonn i første kvartal 2022. For 2022 er slaktevolumet ventet å være på 90.000 tonn.

I første kvartal 2022 ventes slaktevolumet å være 8.000 tonn i Rogaland, 5.000 tonn i Finnmark og 2.500 tonn i British Columbia.

Estimert kontraktsandel for den norske virksomhet er i første kvartal på 16 prosent, og for 2022 som helhet på 17 prosent.

Selskapet skriver at etterspørselen etter laks fortsatt preges av pandemien og delvis preges av volumer kanalisert fra horeca (altså hotell, restaurant og catering) til detaljhandel. Imidlertid gjør gjenåpning av land og horeca-segmentet at de de globale laksemarkedene forventes å normalisere seg. Grieg Seafood tror det høye detaljforbruket sett i løpet av pandemien vil forbli, noe som øker den totale etterspørselen etter hvert som horeca-segmentet kommer seg tilbake til pre-pandemiske nivåer.

Uten tilbudsvekst i markedet i 2022, kombinert med utsikter for fortsatt sterk etterspørsel, tror de på økte markedspriser fremover.

Har mål om lavere kostnader

Grieg Seafood opprettholder sine mål om lavere kostnader i første kvartal i Norge, men bemerker i kvartalsrapporten at det er risiko som følge av økte råvarepriser.

For British Columbia forventes kostnadsforbedringer på lengre sikt som følge av forbedret overlevelse og økt volum, men det er risiko knyttet til ekstern kostnadsvekst. Kostnadene forventes å være stabile for Newfoundland i første kvartal.

I både Rogaland og Finnmark er den biologiske produksjonen god så langt i første kvartal opplyses det videre. I Finnmark påvirker forekomster av vintersår kvalitetsandelen, mens det er høyere kostnader per kilo som følge av lavere slaktevolumer enn i fjerde kvartal.

For British Columbia er den biologiske situasjonen god så langt i først kvartal, der det er lavere oppdrettskostnad per kilo grunnet høsting fra steder med sterk biologisk ytelse.

For Newfoundland er det gode biologiske forhold ved ferskvannsanlegget, og fokus fremover vil være forberedelser til sjøvannsvirksomheten. 2–3 millioner smolt skal settes ut i løpet av våren og sommeren 2022, med høsting i 2023 og 2024.

Grieg Seafood, tall i millioner kroner

4. kv 2021 4. kv 2020 Endring
Omsetning 1 513,4 1 142,4 32,5 %
Justert driftsresultat 265,4 -16,3 -
Resultat før skatt 363,2 101,8 256,8 %
Nettoresultat 791,6 98,8 701,2 %
Driftsmargin 17,5 % -1,4 % -