tilbakeblikk på 2017

Journalistene i IntraFish.no skriver om noe de husker fra lakseåret 2017.

For enkelte kan det virke som om motstanden mot oppdrett er blitt religion. Det er et spørsmål om det gode mot det onde. Alt er svart-hvitt, ofte helt uten gråtoner.

Morgenbladet har vært på korstog i sommer og i høst. Mye tyder på at laksenæringa forsøker å tie angrepene i hjel. Jeg er ikke sikker på om det er så lurt. Mange lesere av Morgenbladet tilhører gjerne de velutdannede og opinionsdannende sjikt i samfunnet. Naturligvis er ikke alt avisen skriver like irrelevant, men berettigede spørsmål og galskap sauses sammen til ei giftig blanding som i verste fall blir skadelig.

Egentlig burde jeg ikke bli overrasket. Allerede i fjor skreiv jeg om et forskningsprosjekt, som blant andre forskningssjef Tonje C. Osmundsen ved NTNU Samfunnsforskning sto bak. Forskerne påviser at i norske medier er ikke havbruk bare et spørsmål om havbruk. Det dreier seg ikke om noe mindre enn jorda og verdens truede framtid – om menneskets syn på naturen.

Jeg undrer meg over hvordan det er blitt slik. Ny teknologi møtes ofte med skepsis. Motstanden mot dampmaskinen var lenge intens i breie lag av folket. Det er kjent at gigantiske amerikanske stiftelser har brukt store summer på å bekjempe lakseoppdrett. Hvor pengene har tatt veien, er ennå ikke offentlig kjent. Laksenæringa møter i alle fall forunderlig motstand på hjemmebane.

Det er vitterlig grunn til å stille spørsmål ved mangt og mye ved norsk lakseoppdrett. Det er det en journalist lever av.

Laksenæringa må gjøre en sterkere innsats for å vinne hjertene. Akvakultur er ikke bare et spørsmål om bunnlinje og kortsiktig perspektiv. Vi befinner oss i begynnelsen av et teknologisk revolusjon med Norge i førersetet. 70 prosent av jordas overflate er hav. Det er hav og innsjøer som må fø verdens voksende befolkning.

Derfor må kampen på hjemmebane vinnes. Kystens befolkning må gjøres til forkjempere for oppdrett. Da kommer man neppe utenom arealavgift eller tilsvarende. Næringa er gjerne raus med gaver til lokalsamfunnene, men sjenerøse almisser er neppe tilstrekkelig for å vinne hjertene.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, ellerabonner på vårt daglige nyhetsbrev.