Eksporttallene for årets ni første måneder er klar: Sjømat for 109 milliarder kroner er eksportert. Det er ny rekord, melder Norges sjømatråd. Veksten er på 29 prosent (24,3 milliarder kroner) sammenlignet med året før.

Administrerende direktør i Sjømatrådet, Christian Chramer. Foto: Moment Studio

– Verdiveksten for norsk sjømateksport har vært imponerende i år, og i september passerte vi 100-milliardersgrensen. Historisk høye priser er en av forklaringene til at tredje kvartal ga tidenes høyeste eksportverdi for norsk sjømat, sier administrerende direktør i Sjømatrådet, Christian Chramer, i en pressemelding.

Den gamle rekorden er fra fjerde kvartal i 2021, og endte da på 36,1 milliarder kroner. Totalt eksporterte Norge 3 millioner tonn sjømat for nesten 121 milliarder kroner i 2021 - en årsrekord som nå står for fall.

– Den rekordsterke eksportverdien for årets ni første måneder bekrefter på nytt sjømatnæringens posisjon som landets nest viktigste eksportnæring. Hele Norge kan glede seg over aktiviteten og verdiene som skapes langs kysten vår. Regjeringen har satt et mål om minst 50 prosent økning i norsk eksport utenom olje og gass innen 2030. Eksporttallene så langt i år viser at sjømatnæringen blir en viktig bidragsyter for å nå dette målet, uttaler fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding onsdag.

Vekst, til tross for utfordringer

Det er også sterkeste september måned noensinne. Det ble eksportert laks for over 10,4 millioner kroner, og volumet var opp cirka 7 prosent, målt i rund vekt. Det ble eksportert 165.000 tonn laks forrige måned. Det var også rekordmåned forrige september. Sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Sjømatrådet sier til Intrafish at etterspørselsveksten fortsetter, til tross for utfordringer som økte matvare-, fyrings- og drivstoffpriser i Europa.

– Det går fortsatt veldig bra, bedre enn forventet, sier han.

Årsaken til den store veksten i eksportverdien er i hovedsak etterspørselsvekst, melder Aandahl.

Klargjør seg for jul

– Ser vi på Europa ser vi en dreining i salget av laks fra detaljhandel til restaurantmarkedet. Ellers ser vi at Polen kommer inn som det største vekstmarkedet. Det handler nok om den lave tilførselen av laks i første halvår, og nå må både råvare- og ferdigvarelagre fylles igjen: man må lage nok røykelaks til jul, forteller Aandahl.

Det største fallet på land-nivå i tredje kvartal sammenlignet med fjoråret er naturligvis Ukraina, som i februar ble invadert av Russland. Verdinedgangen for laks er ned 99 millioner kroner, ifølge analytikeren.

Gjennomsnittspris på 71,8 kroner kiloet

I rekordkvartalet, som var tredje kvartal, står laksen for 72 prosent av verdien. Laks sto for 49 prosent av det totale eksportvolumet i tredje kvartal.

  • Norge eksporterte 355.000 tonn laks til en verdi av 28 milliarder kroner i tredje kvartal.
  • Verdien økte med 6,5 milliarder kroner, eller 30 prosent, sammenlignet med tredje kvartal i fjor.
  • Det er en vekst i volum på 2 prosent.

Viktigste laksemarked i tredje kvartal var Polen, Danmark og Frankrike, ifølge Sjømatrådet. Eksportrekorden for laks ble igjen slått, takket være en sterk vekst i lakseprisen. Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 71,80 kroner per kilo, noe som er 26 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

Økt videreforedling

– I tillegg til den sterke lakseprisen bidrar også økt videreforedling til veksten i eksportverdien. Mens eksportverdien for fersk hel laks økte med 26 prosent, var veksten for fersk filet 32 prosent og for fryst filet 61 prosent, uttaler Aandahl i en pressemelding-.

Lakseeksporten i september viser samme trend. Også her er det en verdivekst:

  • Det ble eksportert 142.000 tonn laks til en verdi av 10,4 milliarder kroner.
  • Verdien økte med 2,7 milliarder kroner, eller 34 prosent, sammenlignet med september i fjor.
  • Det er en vekst i volum på 6 prosent.

Historisk kvartal for ørreteksporten

  • I tredje kvartal ble det eksportert 16.537 tonn ørret til en verdi av 1,5 milliarder kroner
  • Verdien økte med 307 millioner kroner, eller 26 prosent, sammenlignet med tredje kvartal i fjor.
  • Volumet falt med 14 prosent.

Viktigste ørretmarked i tredje kvartal var USA, Litauen og Thailand.

For ørreten ble tredje kvartal det sterkeste noensinne, og i likhet med laks øker også videreforedlingen for denne arten.

– Mens eksporten av ørret økte med 26 prosent i verdi i tredje kvartal, økte eksporten av fersk ørretfilet med hele 50 prosent i samme periode, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Det største vekstmarkedet for ørret i tredje kvartal var Litauen, med en økning på 166 millioner kroner.

Nedgang i september

I september ble det nedgang i både volum og verdi for ørret.

  • Det ble eksportert 6 100 tonn ørret til en verdi av 505 millioner kroner i september.
  • Volumet falt med 8 prosent.
  • Verdien falt med 85 millioner kroner, eller 20 prosent, sammenlignet med september i fjor.