Nalo

  • Overvåkingsprogrammet Nalo kartlegger lakselusens påvirkning på vill laksefisk (laks, sjøørret og sjørøye) i produksjonsområdene, i nasjonale laksefjorder og i den enkelte elv.
  • Overvåkingen gjennomføres av Havforskningsinstituttet på oppdrag fra Mattilsynet og Nærings- og fiskeridepartementet, og er en del av Mattilsynets årlige overvåkings- og kartleggingsprogrammer som skal dokumentere og gi oversikt over sykdomsstatusen i Norge.
  • Nalo-undersøkelsen brukes som grunnlag for å vurdere fargen på produksjonsområdene.
  • I tillegg stiller naturmangfoldloven og vannforskriften krav om kartlegging av hvert vassdrag og tiltak hvis påvirkningen av lakselus på vill laksefisk i vassdrag er for stor.

Det opplyser Mattilsynet i en melding mandag, og viser til resultatet fra den nasjonale overvåkingen av lakselusens påvirkning på vill laksefisk (NALO). Den viser at det også i 2021 var stor geografisk variasjon i lusepåslag på utvandrende laks.

I 2021 var det lite lus i Boknafjorden, mye i Hardanger- og Sognefjorden, moderat i Romsdalsfjorden og lite i Trondheimsfjorden, går det fram av meldingen.

Sammenlignet med 2020 er det en klar forbedring i Boknafjorden, mens Hardanger-, Sogn- og Romsdalsfjorden hadde mer lus enn i 2020. Trondheimsfjorden er på linje med tidligere år. Det ble ikke trålt i Altafjorden opplyses det.

Nalo-undersøkelsen brukes som grunnlag for å vurdere fargen på produksjonsområdenem det såkalte trafikklyssystemet.

Regulering av produksjonen i de 13 produksjonsområdene etter trafikklyssystemet skjer på tillatelsesnivå, mens Mattilsynets tiltak gjennomføres på enkeltlokaliteter på bakgrunn av tilstanden i den enkelte villfiskbestanden.

– Det er derfor viktig for Mattilsynet å ha god informasjon og data om påvirkningen i vassdragene. Det gjør at vi kan vurdere tiltak for å minske påvirkningen og ta disse med i den neste planperioden i vannforskriften som går fra 2022-2027, uttaler direktør for avdeling regelverk og kontroll i Mattilsynet, Inge Erlend Næsset, i meldingen.