Lakseselskapet Grieg Seafood fikk et driftsresultat før verdijustering knyttet til biologiske eiendeler på 986 millioner kroner i andre kvartal 2022, mot 44 millioner kroner i samme kvartal året før.

Det fremgår av selskapets kvartalsrapport, fremlagt tirsdag.

- Som en fortsettelse av den positive trenden i første kvartal, ble også andre kvartal historisk. På grunn av det sterkeste markedet industrien har sett, kombinert med solid produksjon er jeg stolt over å presentere Grieg Seafoods beste resultat i en singel kvartal noensinne. Jeg vil oppriktig takke alle mine dedikerte og hardtarbeidende kolleger i både oppdrett og salg for deres innsats og prestasjoner gjennom hele kvartalet. I tråd med strategien for vårt integrerte salgsorganisasjon, fremskyndet vi noe avling for å utnytte sterk priser i markedet, uttalerer administrerende direktør i Grieg Seafood, Andreas Kvame, i en børsmelding tirsdag morgen.

Ifølge estimater innhentet av TDN Direkt var det forventet at selskapet ville få et operasjonelt driftsresultat på 843 millioner kroner, og en omsetning på 2.224 millioner kroner.

Dagens tall viser at ebitda før verdijusteringer var 1.094 millioner kroner (142), av driftsinntekter på 2.351 millioner kroner (1.122). Driftsinntektene var ventet til 2.224 millioner kroner.

Resultat før skatt var 864 millioner kroner i kvartalet (131). Verdijustering knyttet til biologiske eiendeler var -77 millioner kroner i kvartalet (110).

Grieg Seafood
  • Børsnotert lakseselskap med produksjon i Norge og Canada. Hadde tidligere virksomheten på Shetland, men den ble solgt i 2021
  • I Norge har selskapet produksjon i to regioner, Rogaland og Finnmark, mens det i Canada produserer fisk i British Columbia og bygger opp virksomhet i Newfoundland
  • Hovedkontoret ligger i Bergen
  • Grieg-familien fra Bergen eier rundt halvparten av selskapet, mens Folketrygdfondet er nest størst eier med knapt 5 prosent

11. juli meldte selskapet at det slaktet 26.000 tonn laks i andre kvartal, samt sine produksjonskostnader per kilo. Finnmark var den største regionen, med et slaktevolum på 9.800 tonn og en kostnad på 40,6 kroner kiloen. Nøyaktig slaktevolum ble ble 23.672 tonn i andre kvartal.

Nedjusterer slaktevolum

Grieg Seafood venter et slaktevolum på 21.400 tonn i andre kvartal 2022. For 2022 venter selskapet et slaktevolum på 87.000 tonn, nedjustert fra 90.000 tonn.

Estimert slaktevolum i Finnmark er redusert med 2.000 tonn til 36.000 tonn, som følge av fremskyndet slakting for å kapitalisere på et sterkt marked og noe redusert vekst i sjø i løpet av kvartalet, som følge av lave temperaturer.

Videre er estimert slaktevolum i British Colombia redusert med 1.000 tonn, til 21.000 tonn, som følge av akselerert slakting på grunn av risiko for tidlig modning.

Av de totale slaktevolumene i 2022 forventer Grieg Seafood å selge rundt fem til ti prosent som VAP-produkter.

I tredje kvartal 2022 ventes slaktevolumet å være 7.100 tonn i Rogaland, 7.100 tonn i Finnmark og 7.200 tonn i British Columbia.

Estimert kontraktsandel for den norske virksomhet er i tredje kvartal på 37 prosent, og for 2022 som helhet på 22 prosent.

Grieg: God biologi i alle regioner

Oppdrettsselskapet melder videre at de så langt i tredje kvartal har hatt en god biologiske situasjon i alle oppdrettsregioner.

I Rogaland og Finnmark vil slakteprofilen være lent mot starten av kvartalet, mens den i British Columbia vil være lent mot slutten av kvartalet, går det fram av kvartalsrapporten.

Videre ser Grieg Seafood høyere oppdrettskostnader per kilo i tredje kvartal som følge av økte fôrkostnader og generell kostnadsinflasjon i alle regioner.

I Newfoundland presterer fisken som er overført til sjø godt, med høy overlevelse og ingen problemer med lakselus. Foreløpig er to millioner smolt overført til sjø, med slakting forventet sent i 2023.