Mattilsynet påla oppdrettsselskapet Måsøval tidligere i sommer å slakte mesteparten av laksen på lokaliteten Kattholmen i Kristiansund, grunnet en uvanlig variant av virussykdommen PD (SAV 3). Denne varianten skal ikke spres nord for Hustadvika.

På det tidspunktet sto det 715.000 laks i anlegget. Fisken hadde en snittvekt på fire kilo.

Utslakt på feil grunnlag

Etter at Mattilsynet påla Måsøval å slakte ut fisken, ble det oppdaget at det var gjort en feil på laben hos Veterinærinstituttet, skrev IntraFish forrige uke. Fisken var ikke rammet av SAV 3, men av SAV 2. Slaktevedtaket ble opphevet. Måsøval anslår at rundt 70 prosent av laksen da allerede var slaktet.

Møte med Mattilsynet

Nå melder E24 at styreleder i Måsøval, Lars Måsøval, skal møte med Mattilsynet neste uke for å diskutere saken og eventuelt erstatning. Måsøval vil avvente utfallet av møtet, før han går åpent ut med kritikk.

Hverken oppdretteren eller Mattilsynet kan huske at det har vært lignende tilfeller, med like store konsekvenser.

– Vi synes selvfølgelig det er en trist sak, men av og til skjer det feil, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i tilsynet, til E24.

Prøverør kan ha blitt byttet om

Foreløpig har ikke Mattilsynet fått erstatningskrav fra Måsøval.

– Men hvis vi får det, så vil vi selvsagt håndtere det. Vi betaler erstatning på andre områder også, og har erfaring med det, sier hun.

– Det er vanskelig å si hvor omfattende en eventuell erstatning blir, vi må først se hva de krever.

«Det er ikke helt avklart hvorfor denne laboratoriefeilen oppsto, men mest sannsynligvis har det vært en ombytting av rør eller prøvemateriale fra en annen innsendelse», skriver instituttet på sine nettsider.

Instituttet gransker nå episoden, og vil også se på rutinene i samarbeid med tilsynet.