Anlegget i Dåfjord, en times kjøring fra Tromsø, blir et av verdens største smoltanlegg når det åpner i 2021.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått på plass denne treårige avtalen. Vi er godt kjent med Aquagen fra tidligere og har samarbeidet på flere områder, men dette er den første store rognavtalen vi inngår sammen, forteller konserndirektør ferskvann, Tore Evjen, i en pressemelding.

Strategisk satsing

Der går det fram at de omlag 17 millioner rognkornene i året skal gjøre NRS og samarbeidende selskap, nærmest selvforsynt med smolt, og er en del av en større strategisk satsing for selskapet.

– Vi satser her i Nord-Norge fordi det er her vi finner det vi mener er de beste lokasjonene for å drive bærekraftig oppdrett, og vårt nye smoltanlegg er en sentral brikke i denne strategien, uttaler Evjen i meldingen

Også for Aquagen er denne avtalen strategisk betydningsfull:

– Dette er en viktig avtale for oss, og en type langsiktig samarbeid som vi ønsker der vi kan utvikle produktene videre sammen med kundene våre. I tillegg synes vi selvsagt det er veldig artig at det avlsarbeidet vi gjør blir lagt merke til, sier salgs- og markedsdirektør i Aquagen, Hans Reidar Halle-Knutzen, i pressemeldingen.

Bruker steril fisk

Den største delen av avtalen består av steril fisk som skal brukes i NRS` grønne tillatelser. Disse tillatelsene skal stimulere til nye teknologiske løsninger eller driftsmåter for å redusere miljøutfordringene med rømming av oppdrettsfisk.

– Produksjon av steril fisk er fortsatt ganske nytt, og sammen med NRS ønsker vi å utvikle denne produksjonen ytterligere for å få enda bedre overlevelse, mer robust fisk og enda raskere tilvekst. Dette er et arbeid som vi gleder oss til, og som kommer til å være et løft for hele næringa når det gjelder videre utvikling av steril fisk, legger Halle-Knutzen til.

Driftsleder ved setefiskanlegget, Liza-Mari Widnes Isaksen, har vært med i hele planleggingsfasen:

– Nå blir det fint å ta fatt på jobben i et topp moderne resirkuleringsanlegg hvor vi kommer til å produsere rundt 2400 tonn i året, forteller Isaksen i pressenmeldingen.

Rundt 20 ansatte skal arbeide innenfor produksjonen i Dåfjord.