Det opplyses i en børsmelding fredag morgen.

I tillegg til kjøpet av Kontali, etablerer Arendals Fossekompani selskapet Alytic.

- Vi er svært fornøyd med å få Arendals Fossekompani som majoritetsaksjonær i Kontali. AFKs digitale kompetanse og finansielle muskler vil bidra til en raskere digital transformasjon av Kontali, og styrke en allerede ledende posisjon innen havbruk og fiskeri, sier styreleder og gründer i Kontali, Lars Liabø i meldingen.

Arendals Fossekompani, og deres nye selskap Alytic, vil tilby dataanalyser. I meldingen heter det:

Analyse av store datamengder, avansert produktutvikling og et utvidet tilbud innen arter og geografiske områder, blir viktig for å ta ut potensialet i Kontali.

- Vi skal, i tillegg til å styrke vår dekning av verdens fiskeri og havbruk, bygge en ny datainfrastruktur for å styrke utviklingen av nye produkter, og for å tilby en sømløs integrasjon mot våre kunder. En SaaS forretningsmodell vil gi økte abonnementsinntekter og forventninger om en høyere vekstrate fremover, sier Thomas Aas, administrerende direktør i Kontali.

En del av en større strategi

Det nye selskapet Alytic skal «transformere et bredt spekter av datadrevne selskaper i ulike bransjer». Kontali er det første selskapet i Alytic-porteføljen.

- Alytic skal investere i datadrevne virksomheter som kan utvikles og skaleres. Vi har allerede identifisert en rekke interessante selskaper med produkter som er relevante for globale markeder i spesifikke segmenter og bransjer, sier Morten Henriksen i meldingen. Han er konserndirektør i Arendals Fossekompani.

Oppdrettere på toppen

Tidligere Cermaq-sjef Jon Hindar er styreleder i Arendals Fossekompani. Konsernsjef i selskapet er Ørjan Svanevik, som tidligere var sentral i John Fredriksen-systemet, og i en periode var styremedlem i Marine Harvest (nå Mowi).

Kontali Analyse i Kristiansund har i over 30 år levert analyser over laksemarkedet og andre sjømatmarkeder.

Transaksjonssummen for Kontali-aksjene opplyses ikke. Det oppgir heller ikke hvem som selger aksjer i Kontali, som fra før har en rekke lokale aktører inne som eiere.

Nøkkeltall KONTALI ANALYSE AS (tall i millioner kroner)
2019 2018 Endring
Inntekter 22,2 20,7 7,2%
Driftsresultat 1,7 2,2 -22,7%
Resultat før skatt 1,9 2,6 -26,9%
Årsresultat 1,7 2,3 -26,1%
Driftsmargin 7,7% 10,6% -27,4%
Egenkapital 7,0 6,7 4,5%
Totalbalanse 14,4 12,9 11,6%
Langsiktig gjeld 0,0 0,0 -