Fakta triploid fisk
  • Det at laksen er triploid betyr at den har tre sett med kromosomer og er steril. Den kan dermed ikke spre genene sine dersom den rømmer.
  • Triploid laks har andre behov enn diploid laks (vanlig laks), og det har vært utfordringer for å produsere steril laks på en velferdsmessig forsvarlig måte.
  • Derfor har det pågått forsøk siden 2014.

(Kilde: Mattilsynet)

Det går frem av en melding på Mattilsynet hjemmeside.

Skardalen Settefisk AS søkte om ny midlertidig godkjenning i 2019. Mattilsynets region nord avslo søknaden, og nå har Mattilsynets hovedkontor behandlet klagen på avslaget.

Det endelige avslaget har konsekvenser for oppdrettere som etterspør triploid settefisk, ved at Skardalen ikke har lov til å til å produsere triploid settefisk og derfor ikke kan være leverandør, slår Mattilsynet fast.

Tilsynets hovedkontor mener at Skardalen ikke har vært driftet i tråd med regelverket, og at krav om internkontrollsystem og levemiljø for fisken ikke er oppfylt. Hovedkontoret opprettholder derfor avslaget.

Vedtaket er endelig og kan ikke påklages videre.

Mattilsynet region nord avslo også Framnessmolt sin søknad om godkjennelse av produksjon av triploid (steril) laks, omtalt hos IntraFish i juli 2019.