Det nye visningssenteret ligger på Røvær, en liten øygruppe i Haugesund kommune med i overkant av 100 fastboende. Øygruppa ligger helt vest i havet, 25 minutter med hurtigbåt fra Haugesund. Denne uken har det vært hektisk med maling og den siste finpussen, før dørene åpnes for publikum på fredag. Senteret har et potensial til å ta imot 15–20 000 besøkende i året.

– Vi valgte Røvær på grunn av stedets lange tradisjoner innenfor fiskeri, turisme og havbruk. Vårt mål har vært å styrke lokalsamfunnet gjennom etablering av et nytt aktivitetstilbud, som også gir ringveikninger for andre næringsdrivende på Røvær, skriver samfunnskontakt Kristian Råsberg i Alsaker Fjordbruk i en epost til IntraFish.

Røvær er blant annet kjent for et historisk rikt sildefiske. Helt siden 80-tallet har elever reist på leirskole for å lære om fiske og seiling ute i havgapet. Havbrukssenteret samarbeider med Haugesund kommune, leirskolen på Røvær, Røvær Kulturhotell, Stiftelsen Røvær Sjøhus, Destinasjon Haugesund og Haugalandet, Haugaland Vekst, og andre lokale og regionale aktører.

Det er Røvær Fjordbruk og Alsaker Fjordbruk som står bak Røvær Havbrukssenter. Arbeidet med å få et visningssenter startet i 2014, og i september 2016 ble Røvær Fjordbruk tildelt en visningstillatelse. I mai 2017 kom den endelige godkjennelsen av senterets utseende og innhold, og byggingen kunne starte.

Nærheten til gode fiskeplasser har gjort at mennesker gjennom tusenvis av år har søkt til Røvær. Det har vært drevet havbruk her siden 1997, da Røvær Fiskefarm startet med kveite. I 2002 fikk selskapet konsesjon for oppdrett av laks, og byttet navn til Røvær Fjordbruk. Alsaker Fjordbruk kom inn på eiersiden, og Røvær Fjordbruk ble et datterselskap i konsernet. Alsaker Fjordbruk har hovedkontor på Onarheim på Tysnes i Hordaland.

Den offisielle åpningene skjer klokken 14 fredag. Det blir gratis båt tur-retur fra indre kai i Haugesund til Røvær, samt servering av mat og drikke til de besøkende på senteret klokken 10–18 hele helgen, forteller Råsberg.

Røvær Havbrukssenter er inndelt i to bygninger. Visningssenteret med utstilling og presentasjon av havbruksnæringen i ulike moduler, fra historikk, genetikk, fôr, utstyr, salg og marked, fiskeri, muligheter, utdanningsvalg m.m. I andre etasje er det etablert 24 nye sengeplasser til bruk for leirskole og turister.

Tranhuset, som er en del av havbrukssenteret, ligger like ved utstillingsbygget. Tranhuset har et uteområde som er åpent for alle. Her er det to akvarier fylt med fisk, krabbe og annet som lever i havet, og de besøkende kan lære mer om livet i fjæra, og studer fisken på nært hold.

Inne i Tranhuset er det gode arbeidsforhold for skoleelever på besøk. Her er egen «lab» med mikroskop, sløyebenk og lærerike plansjer. Tranhuset har omkledningsrom for dem som skal på visningstur ute på havbruksanlegget, og et eget lite verksted der barn og unge kan utfordre sine praktiske egenskaper, opplyser senteret på sine nettsider.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook,Linkedin ogTwitter, ellerabonner på vårt daglige nyhetsbrev.