Nå har nemlig Fiskeridirektoratet på nytt gjort vedtak om at Cermaq får fire utviklingstillatelser.

Med iFarm ønsker Cermaq å utvikle en teknologi med billedgjenkjenning i et sorteringskammer i laksemerden. Dette skal gjøre det mulig å gi tilrettelagt helseoppfølging til hver enkelt fisk i anlegget.

Var skuffet

Cermaq valgte å klage på den første tildelingen.

Nærings- og fiskeridepartementet landet i november på samme konklusjon som Fiskeridirektoratet.

– Vi er veldig skuffet og ikke minst overrasket over at Nærings- og fiskeridepartementet ikke vil tildele tilstrekkelig produksjonsvolum for å utvikle iFarm, en løsning for digitalisering av oppdrett, sa Knut Ellekjær, administrerende direktør i Cermaq Norway, i en pressemelding i november.

Mener fire er nok

Fiskeridirektoratet har kommet frem til at iFarm er en forbedring i forhold til eksisterende teknologi for identifisering av individuelle fisk og for telling av lus på fisk i merd, og at konseptet kan bidra til å løse næringens problemer med lakselus.

Både departementet og Fiskeridirektoratet mener imidlertid at fire utviklingstillatelser vil gi selskapet tilstrekkelig fleksibilitet til å utvikle sitt konsept.

I sitt avslag viser også departementet til at tilsagnet «ikke innebærer at man kun kan bruke de aktuelle tillatelsene til å gjennomføre prosjektet. Søker står fritt til å bruke egen biomasse og egne lokaliteter til å gjennomføre prosjektet.»

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.