Dansk politi opplyser at de ikke har klart å finne årsaken til brannen, men at ingenting tyder på at den var påsatt.

– Undersøkelsene av brannen er nå avsluttet, men det har dessverre ikke vært mulig å komme til noen endelig konklusjon på hvordan den er oppstått, skriver Knud Lauridsen hos Midt- og Vestjyllands Politi i en melding.

Brannen skjedde i selskapet anlegg i Hvide Sande på vestkysten av Jylland. Anlegget ble totalødelagt under brannen.

Atlantic Sapphire
  • Ble startet av tremenningene Johan Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik sammen med danske Thue Holm i 2010.
  • Atlantic Sapphire bygger verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for laks i Homestead i Florida, med et mål om å produsere 220.000 tonn sløyd laks innen 2031. Første fase er nå ferdigstilt, mens fase 2 er under bygging
  • Selskapet hadde tidligere også et anlegg i Danmark, men det brant ned september 2021
  • Atlantic Sapphire er det første selskapet som produserer laks på land i stor skala
  • I 2022 omsatte selskapet for 19 millioner dollar, og tapte 62 millioner dollar på driften

Forsikring

I en børsmelding skriver Atlantic Sapphire at det vil fortsette å jobbe med planene sine for Atlantic Sapphire Denmark.

Flere analytikere har i tidligere sagt at de ikke tror at anlegget vil bli bygget opp igjen, men at selskapet vil benytte pengene fra forsikringsoppgjøret til å finansiere fase 2 av kjempeanlegget det har under bygging i Floria.

Selskapet har tidligere opplyst at det danske anlegget var forsikret for rundt 33 millioner dollar, noe som tilsvarer rundt 290 millioner kroner med dagens valutakurs.

Under en telefonkonferanse 7. mars sa selskapet finansdirektør Karl Øystein Øyehaug at de ventet en avklaring fra forsikringsselskapet sitt «snart». Ifølge IntraFish.no hadde selskapet da ikke besluttet om det vil bygge opp anlegget igjen eller ikke.

Johan E. Andreassen er grunnlegger, toppsjef og største eier i Atlantic Sapphire. Her avbildet ved selskapets anlegg i Florida. Foto: Johannes Worsøe Berg

Lån

Atlantic Sapphire meldte torsdag ettermiddag at selskapet hadde fått et tremånedlig lån fra DNB på inntil 25 millioner dollar (ca 220 millioner kroner).

Pengene skal benyttes som et steg mot fullfinansiering av fase 2 på anlegget deres i Florida som er under bygging.

Aksjekursen i det landbaserte lakseselskapet har falt hele 72 prosent siste år, blant annet tynget av spekulasjoner om hvordan utbyggingen i Florida skal finansieres.

Meldingen om avsluttet etterforskning av brannen ga ingen umiddelbare reaksjoner i aksjekursen, som fredag er ned rundt 4 prosent sammenlignet med sluttkurs torsdag.

Dagens aksjekurs på 33,9 kroner er nær rekordlav, og priser selskapets egenkapital til rundt 3,1 milliarder kroner.

Mener selskapet trenger penger

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities sier at dagens melding var helt som ventet.

- Folk trodde vel ikke at brannen var påsatt, men det mange lurer på er hvor mye selskapet får fra forsikringsselskapet, sier han.

Analytikeren mener at torsdagens melding om lån fra DNB er noe som selskapet må ha for at byggeprosessen i Florida ikke stanser.

– Som vi har sagt flere ganger tidligere, må selskapet ha mer langsiktig finansering på plass. Vi estimerer at det trenger 70 millioner dollar (ca 610 millioner kroner) i frisk egenkapital, men det kan hente at selskapet klarer seg med noe mindre - det beror litt på forsikringsoppgjøret, sier Johannessen.