– Vi fikk i går melding om endret adferd hos fisken og noen hundretalls døde fisk ved fire anlegg på yttersida av Kvaløya i Troms. Tre anlegg tilhører Lerøy Aurora, ett tilhører Sjurelv Fiskeoppdrett, skriver Fiskeridirektoratet i en oppdatering onsdag.

Universitetet i Tromsø tok i går en rask gjennomgang av prøver fra anleggene, og de viste høy tetthet av ulike alger.

Det er Lerøy-lokalitetene Sessøya, Angstauren og Tussøya, samt lokaliteten Vengsøy tilhørende Sjurelv Fiskeoppdrett, som hadde økt dødelighet i går. Onsdag rapporterer selskapene om ingen dødelighet og at situasjonen har stabilisert seg. De ser på muligheten for å gjenoppta normal drift.

– I våre anlegg er situasjonen god og normal med tanke på dødelighet og adferd, skriver samfunnskontakt Krister Hoaas i Lerøy Seafood Group i en sms til IntraFish.

Fiskeridirektoratets fartøy «Rind» ligger nå i Tromsø. Båten fungerer som laboratorium og vil i første omgang analysere vannprøver fra de rammede anleggene og fra anlegg som Fiskeridirektoratet vurderer er mest utsatt.

– Sammen med Havforskningsinstituttet vurdere vi fortløpende hvor det er mest behov for prøver, og om båten skal flytte, skriver de.

«Rind» er et lite fartøy og må ligge i ro mens prøvene blir analysert. Derfor har Fiskeridirektoratet et system der oppdretterne, eller dem de har gitt oppdraget til, etter avtale leverer prøver på båten.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.