Eide Fjordbruk i Hålandsdalen søkte om visningstillatelse i Rosendal i Hardanger, men fikk opprinnelig nei fra Fiskeridirektoratet. I fjor høst klaget selskapet på avgjørelsen, og i dag, fredag, fikk de gehør. Stortingsrepresentant for Hordaland, Helge André Njåstad er strålende fornøyd.

NRK omtalte saken først.

Kjempepositivt, sier Njåstad

– Dette er kjempepositivt for havbruksnæringen som får nok et visningssenter i Hordaland og virkelig et stilig design som vil utfylle Trolltunga og Baroniet som turistmål, sier Njåstad til Fiskeribladet.

I utgangspunktet er det ikke lov å utvide produksjonen av laks i Hardangerfjorden, etter det såkalte trafikklyssystemet. Området er i såkalt rød sone. For mye lakselus i området gjør at produksjonen fra regionen ikke kan vokse mer.

HAPPY: Sondre Eide og Helge André Njåstad er svært glad Eide Fjordbruk har fått visningstillatelse. Foto: Privat

Visningstillatelser er derimot en særtillatelse, og inngår ikke i trafikklyssystemet. Dermed kan Eide får unntak fra dagens vekstregime.

Avviser politisk press

Direktør i Fiskeridirektoratet Øyvind Lie, sier at Fiskeridirektoratet fikk nye opplysninger fra søker som endret avgjørelsen. Han avviser at fiskeriministeren har noe med avgjørelsen å gjøre.

– Jeg har ikke vært i kontakt med statsråden om dette. Vedtaket har vi gjort på bakgrunn av de nye opplysningene vi fikk, sier han.

– Vil dette få konsekvenser for de andre visningsanleggene i området, siden Fiskeridirektoratet mente det var nok visningsanlegg i Hardanger?

– Ikke i utgangspunktet. Vi vil vurdere hver enkel søknad, sier han.

En visningstillaltelse gjelder for inntil ti år, med mulighet til forlengelse.

Har lobbet for Eide

Njåstad har arbeidet for at Eide skulle få tillatelse.

– Ja, jeg har jobbet for Eide, som for alle andre næringsaktører i Hordaland som tar kontakt, sier Njåstad.

Det finnes 23 slike anlegg i Norge, hvor skoleklasser og andre nysgjerrige kan komme på besøk og lære om oppdrett.

Eide Fjordbruk får produsere 780 tonn fisk på visningsanlegget, noe som da vil tilsvare en verdi på minst rundt 100 millioner kroner som er beløpet Fiskeridirektoratet har brukt i de siste tildelingen av utviklingstillatelser.

Spesielt prosjekt

Planen er at visningssenteret «The Salmon Eye» skal flyte på fjorden under Melderskin i Rosendal i Sunnhordland. Tegningene viser et lakseøyeformet bygg, svøpt i et dekke som minner om lakseskinn.

– Tanken bak er å ha en faktabasert diskusjon om fiskeoppdrett. Som kjent er det positive sider og utfordringer i næringen, og en løser ikke problemene uten å se fakta rundt saken, sier Sondre Eide, daglig leder i Eide Fjordbruk, til Fiskeribladet.

The Salmon Eye vil bli plassert utenfor Rosendal. (Illustrasjon: Kvorning Design & Kommunikation)

Topp moderne

Eide Fjordbruk vil tilby publikum å få se både tradisjonell oppdrettsaktivitet, men også et godt innsyn i hvilke fotavtrykk næringen etterlater. Videre ønsker Sondre Eide & Co. å gi publikum innblikk i det forsknings- og utviklingsarbeidet som blir gjort for å fremme bærekraft i akvakultur.

Eide Fjordbruk har hele tiden fremhevet at publikum vil få se topp moderne anlegg med det nyeste av tilgjengelig teknologi.

– Visningskonseptet var tiltenkt å være en kombinasjon av utstilling i Folgefonnsenteret og visningsanlegg på sjø, sier Sondre Eide.

Planene var at utstillingen inne på Folgefonnsenteret skulle bygges opp i samarbeid med Havforskningsinstituttet, og instituttet skulle være ansvarlige for innholdet i denne delen av visningsopplegget.

Slik vil senteret se ut innenfra. (Illustrasjon: Kvorning Design & Kommunikation)

Avslo søknaden

Fiskeridirektoratet begrunnet det opprinnelige avslaget både i at visningsopplegget ikke var tilstrekkelig utdypet til at vilkåret om «særlig egnet for formidling» var oppfylt, samt at det allerede var seks eksisterende visningsanlegg innenfor tre timers kjøring fra Rosendal. Fiskeridirektoratet viste i denne sammenheng til at ikke noe annet sted i landet ligger visningsanleggene tettere.

– Nærheten til andre visningsanlegg talte imot at Eide Fjordbruk skulle få visningstillatelse, mente Fiskeridirektoratet og lag til at visningsopplegget ikke skilte seg nevneverdig fra de eksisterende visningstilbudene.

Nå har imidlertid Fiskeridirektoratet snudd. Sondre Eide får likevel tillatelse.

– All ros til Harald Tom Nesvik som har trykket på de rette knappene etter at vi besøkte anlegget tidlig i mai, sier Njåstad til Fiskeribladet.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fraFiskeribladet.no