Fiskebåtredere er den aller største kundegruppa til Stadt Towing Tank i Måløy. For kundene er det viktig å kunne teste modeller i en slepetank før konstruksjonen skal settes ut i det virkelige liv.

– Skipsbygging har veldig harde kontrakter. Hvis ting ikke fungerer sånn som det var lovet enten fra designer eller fra verftet, så blir det kansellering i ytterste konsekvens, eller eventuelt bøter fordi ytelsen ikke er der den skal være. Og det må man prøve å unngå, sier Vegard Åstebøl Larssen i denne podkasten:

Stort nok

Han er daglig leder ved testtanken og har vært med siden begynnelsen i 2009.

– Vi var veldig naive da vi starta, og heldigvis bygde vi et anlegg som var stort nok til at vi kunne vokse i, sier Larssen.

Måløy har et miljø rundt skipsdesign og utvikling av konstruksjoner i sjø, så sånn sett var det kanskje naturlig at en testtank ble etablert akkurat her for ti år siden.

Den gangen hadde de noen datamaskiner som kunne logge noen sensorer til en fil, og det var stort sett det. Avanserte prosjekter har krevd at de har måttet utvikle både utstyr og kapasiteter.

Avanserte verktøy

Nå bruker de stort sett datasimulering før de i det hele tatt begynner å bygge modeller.

– Ofte bruker vi disse simuleringene til å skille mellom fem-seks forskjellige versjoner av et skrog eller et konsept. Så konvergerer man mot en endelig én, sier Larssen.

Hør mer om det og om hvordan testingen foregår. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder: