Justisminister Monica Mæland åpnet mandag opp for at fiskeriene og fiskeindustrien kan hente arbeidstakere fra EØS-området.

– For å sikre sjømatproduksjonen er det av vesentlig betydning at vi får tilgang på arbeidskraft, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, på organisasjonens nettside. Han er glad for at regjeringen nå har åpnet opp for arbeidstakere fra EØS-området.

Sikre matproduksjonen

Sjømat er som en del av matvareforsyningen definert som en samfunnskritisk funksjon. Justisminister Monica Mæland bekreftet på en pressekonferanse mandag at EØS-borgere som skal påbegynne arbeid i næringer med kritisk behov for arbeidskraft, kan reise inn i Norge.

– Langs hele kysten og i alle ledd i sjømatnæringen gjøres det en uvurderlig innsats for å sikre mat til markedene. Vi er av den oppfatningen av at endringen vil bidra positivt for å sikre sjømatproduksjonen, sier Ystmark i en kommentar.

Lerøy Aurora har er stort slakteri på Skjervøy, som tokk over da rekeindustrien forsvant fra bygda. Foto: Illustrasjonsfoto Per Thrana