IntraFish kunne tirsdag forrige uke avsløre at havbruksselskapet jobbet med å klage inn ordningen, som de mener er en statsstøtte i strid med EØS-avtalen. Marine Harvest ville da ikke kommentere saken, og viste blant annet til at de var inne i en såkalt stille-periode (perioden tett oppunder presentasjonen av kvartalsrapporten).

Søndag kveld kunne imidlertid Dagens Næringsliv (DN) melde at klagen blir sendt mandag. Avisen siterte blant annet Marine Harvests salgs- og markedsdirektør Ola Brattvoll, som omtalte aktiviteten til Norges sjømatråd som «utdatert» og «skadelig for vår virksomhet». Han opplyste at Marine Harvest betaler rundt 70 millioner kroner i året i markedsavgift.

I pressemeldingen sendt mandag morgen skriver Marine Harvest også at de mener at ordningen kan være en «ulovlig eksport og importrestriksjon».

– Vi mener ordningen utgjør et brudd med EØS-avtalen. Å bryte EØS-avtalen kan utløse mottiltak. Siden dette er kostnader vi ikke får noe igjen for, kan ikke vi ta den risikoen, og har bedt ESA vurdere ordningen, sier Brattvoll i pressemeldingen.

Marine Harvests klage har allerede skapt sterke reaksjoner i deler av norsk oppdrettsnæring.

- Det er veldig spesielt, og tyder jo på at de ikke vil være med på å dra lasset i lag. De kan jo bare levere tilbake konsesjonene sine om de er misfornøyde, sa daglig leder Nils Williksen i eksportselskapet Nils Williksen til IntraFish på torsdag i forrige uke.