ILA
  • Infeksiøs lakseanemi, ILA, er forårsaket av et virus. Det fører til sykdom på laks, men er ufarlig for mennesker.

Mattilsynet melder at det er påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten Fjellbukt i Kvænangen kommune i Troms fylke. Lokaliteten drives av Mowi Nord.

– Vi fikk bekreftet ILA for to dager siden, og er nå i dialog med Mattilsynet om en plan for å slakte ut fisken, sier kommunikasjonsdirektør Eivind Nævdal-Bolstad i Mowi til Nord24.

Diagnose

Mowi as varslet Mattilsynet 18. juni 2019 om mistanke om ILA på Fjellbukt. Mistanken bygget på kliniske symptomer, obduksjonsfunn samt positive analyseresultatet (PCR) fra Patogen AS.

Mattilsynet har stadfestet ILA-diagnosen 2. juli på grunnlag av kliniske symptomer og nye analyseresultater fra Veterinærinstituttet, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Restriksjoner

For å forhindre smittespredning er lokaliteten, samt tilhørende nabolokalitet Nøklan pålagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Lokalitetene Fjellbukt og Nøklan driftes som en smittemessig enhet.

Mattilsynet vil pålegge tømming av lokaliteten.

Kontrollområde

Det vil innen kort tid opprettes et kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA.

Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkningssone og vil medføre restriksjoner blant annet på trafikk i havområdet. Lokale tilpasninger til topografi og strømforhold etc. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Kontrollområdet må ventes å ha en utstrekning på cirka 10 – 20 km fra lokaliteter med ILA.

Fjellbukt ligger innenfor øya Nøklan, og har en tillatelse på opp til 5400 tonn laks.