I dag lanserer Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) en ny versjon av Sjømatdata. Dette er en database der man kan finne innhold av uønskede stoffer og næringsstoffer i fisk og fiskeprodukter fra Norge. Databasen inneholder gjennomsnittstall tilbake fra 2006.
– Dette viser hva NIFES driver med og hva som er en viktig del av samfunnsoppdraget vårt, nemlig å fremskaffe kunnskap om hva sjømaten inneholder og formidle det til forbrukerne, sier NIFES-direktør Ole Arve Misund i en pressemelding.
«Innholdsdeklarasjon»
På melk og andre produkter du finner i butikken, kan du se hva de inneholder, men det kan du ikke på fisken du kjøper. I Sjømatdata kan du søke opp innholdet i fisken.
Lurer du for eksempel på hvilken fiskeart som har mest omega-3? Eller hvor mye kvikksølv det er i torsk? Og hvordan har egentlig nivåene av ulike miljøgifter i norsk oppdrettslaks utviklet seg de siste ti årene?
Levende verktøy
Versjonen av Sjømatdata som nå lanseres, er en ny og mer brukervennlig variant i forhold til den gamle versjonen, heter det i pressemeldingen.
Den kanskje viktigste forbedringen er at Sjømatdata nå er koblet til NIFES sitt eget system for laboratoriedata. Dermed vil det automatisk komme nye og oppdaterte tall når det kommer nye tall fra overvåkningen av norsk sjømat.
– Sjømatdata vil være under konstant utvikling. I dag inkluderer den de viktigste artene, men det finnes mange arter som foreløpig ikke er med i Sjømatdata, så det vil være et kontinuerlig utviklingsarbeid i årene som kommer, sier Misund.
Slik bruker du Sjømatdata
Trykk på Sjømatdata på nifes.no eller gå direkte til https://sjomatdata.nifes.no .
Søk i søkefeltet etter den sjømaten eller det stoffet du vil vite mer om. Eventuelt kan du finne dem i menyen under søkefeltet. Er du bare interessert i én type sjømat eller ett stoff, trykker du bare på navnet, og så kommer du til informasjonen.
Hvis du vil sammenligne flere arter eller flere stoffer, trykker du på «Legg til». Når du har funnet det du vil sammenlikne, trykker du på «Utfør sammenlikning».