Det opplyser NTS i en melding lørdag kveld.

Avgangen til Bøe kommer kort tid etter fredagens ekstraordinære generalforsamling i selskapet, hvor nytt styre ble valgt.

– Jeg har sittet i stillingen som konsernsjef «inntil videre» i lengre tid. Med det frivillige tilbudet fra Salmar, og forhåndsaksepter fra aksjonærer i NTS som representerer mer enn 50 prosent, er det naturlig for meg å fratre og heller fokusere på egne investeringer, sier Bøe i meldingen.

Finans- og administrasjonssjef i NTS asa, Roar Myhre, konstitueres som ny toppsjef.

– Harry Bøe har vært en viktig medspiller i ledelsen av NTS i mange år og konsernet har utviklet seg vesentlig i hans tid. Styret ønsker å takke Harry for hans viktige bidrag i konsernets utvikling og ønsker ham lykke til videre, sier styreleder Nils Williksen i meldingen.

Etterlønn på seks måneder

Ifølge selskapets årsrapport er det avtalt med Harry Bøe at hvis han blir sagt opp av styret, så får han en etterlønnsperiode på 6 måneder utover ordinær oppsigelsestid på 6 måneder.

– For øvrig vil det være en individuell vurdering av sluttpakker som er rimelig i forhold til ansvar og ansiennitet og bakgrunnen for at arbeidsforholdet eventuelt avsluttes, heter det i selskapets årsrapport fra 2020.

Ifølge årsrapporten hadde Bøe en samlet godtgjørelse på nær 2,1 millioner kroner i 2020.

Ny styreleder i NTS Nils Martin Williksen. Foto: Per Thrana

Nils Martin Williksen ble selskapets nye styreleder, mens storeier Helge Gåsø ble kastet. Det nye styret hadde sitt første styremøte allerede en drøy halvtime etter generalforsamlingen var over. Det var der trolig der at beslutningen om Bøes avgang ble fattet.

DN var i NTS' lokaler, og observerte at Bøe ikke på styremøtet, men var i andre deler av lokalet mens det pågikk. Han svarte unnvikende på hvorfor han som administrere ikke deltok i styremøtet.

Støttet Gåsø

Harry Bøe var en av to grunnleggere i rederiet Norsk Fisketransport. Det ble i 2007 en del av NTS. Han eier rundt 1,6 prosent av NTS, og stilte på dagens generalforsamling også med fullmakter slik at han totalt sett stemte for 39,5 prosent av aksjene. Det tilsier at Bøe måtte ha fått fullmaktene fra Helge Gåsø, som eier 37 prosent av selskapet.

Nils Martin Williksen (til venstre) og Harry Bøe før generalforsamlingen i NTS torsdag. Foto: Per Thrana

På fredagens generalforsamling fikk valgkomiteens forslag til nytt styre en oppslutning på 52,4 prosent. Med andre ord stemte Bøe mot forslaget, og endte på laget som tapte kampen.

Også på forrige generalforsamling, som var i januar, støttet Harry Bøe Helge Gåsø, og stemte dermed mot store eiere som familiene Williksen, Bondø og Dolmen. Da vant de imidlertid avstemmingen med et nødskrik.

– På generalforsamlingen møter jeg som aksjonær, ikke som administrerende. Det opplever jeg ikke som problematisk, sa Bøe nylig til DN.

Kampen om NTS
  • Flere oppdrettsfamilier har kjempet om makten over lakseselskapet NTS i Rørvik i Nord-Trøndelag. Foreløpig har Gustav Witzøe-styrte Salmar vunnet kontroll over halvparten av aksjene i selskapet, mens hans nabo på Frøya, Helge Gåsø, eier 37 prosent.
  • NTS driver egen oppdrett i selskapet Salmonor, men eier også 68 prosent i det børsnoterte oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon (NRS), som produserer laks i Nord-Norge. NTS er også dominerende eier av brønnbåtrederiet Frøy.
  • Dagens ledelse i Norway Royal Salmon har varslet et søksmål mot NTS, etter NTS stemte mot en planlagt kapitalinnhenting på 2,2 milliarder kroner på en ekstraordinær generalforsamling 7. april. Samtidig har NTS krevd nok en ekstraordinær generalforsamling i Norway Royal Salmon for valg av nytt styre. Den gjennomføres 20. april.
  • Salmars bud på NTS er nå fremmet med akseptfrist forlenget til 29. april. Gåsø er kastet ut av styret.
  • NTS ble prises til rundt 15 milliarder kroner i Salmar-budet, men 80 prosent er med oppgjør i Salmar-aksjer, som har steget i verdi siden budet ble fremmet.
Kilde: DN

Salmar med kontroll

Tidligere denne uken ble det kjent at Gustav Witzøes Salmar sikret seg forhåndsaksepter på 50,1 prosent av NTS-aksjene. Salmar vil kjøpe hele NTS til 120 kroner aksjen, eller rundt 15,1 milliarder kroner.

Aktørene snakker sammen etter generalforsamlingen i NTS Foto: Per Thrana

Da det ble klart at Salmar fikk kontroll, valgte Mowi å kansellere sitt varslede bud på selskapet som ikke ville nå frem. Mowi hadde til intensjon å by 110 kroner aksjen, men satte betingelse om en aksept på minst 50 prosent.

Kampen om kontroll i lakseselskapet NTS har i flere uker preget hele lokalsamfunnet i Rørvik og nabokommunene.