Statsminister Erna Solberg (H) orienterte på en pressekonferanse tirsdag kl. 16 om at tiltakene regjeringen iverksatte 12. mars for å hindre spredning av koronaviruset, videreføres til 13. april. Det innebærer blant annet at barnehager, skoler og universiteter fortsatt holdes stengt. Og at karantene- og isolasjonstiltak opprettholdes.

- Regjeringens mål er fortsatt at viruset skal slås ned over tid. Altså at hver person ikke skal smitte mer enn en person i gjennomsnitt. Derfor har vi konkludert med at tiltakene videreføres til over påske, til og med 13. april, sa Solberg.

Statsministeren sa at det har gjort inntrykk å lese eldre som skriver at tiltakene av konsekvensene er for store. At de har levd et lang liv og at det nå er yngre generasjoners tur. At de økonomiske konsekvensene av tiltakene er blitt for store.

- Situasjon vi ikke skal komme i

- Men hvis viruset sprer seg så raskt at kapasiteten i helsevesenet blir sprengt, får det mange og alvorlige konsekvenser. Da klarer vi ikke å redde selv mange unge som er smittet, og som vi kan redde i dag. Og mange som har med seg helt andre sykdommer eller har ulykker, vil vi heller ikke klare å hjelpe. For meg er det en situasjon vi ikke skal komme i. Derfor kan vi ikke gi opp, kampen mot viruset må fortsette. Lykkes vi med det, kan vi lette på tiltakene og gå tilbake på en strategi med mer målrettet sporing, med testing og isolering. Og målet er å ta hverdagen tilbake, sa Solberg.

- Dessverre betyr regjeringens beslutning i dag nye uker med sterke begrensninger på livene våre. Men vi gjør altså dette for alle de vi er glade i. For at de skal kunne beholde livene sine, fortsatte statsministeren.

Viderefører tøffe tiltak

Helseminister Bent Høie (H) fortalte at de enkle tiltakene videreføres; vaske hendene, hoste i albuen og holde avstand til andre mennesker.

- Vi vil videreføre også de tøffe tiltakene. Vi opprettholder stenging av barnehager, skoler og universiteter. Og vi opprettholder reglene om karantener og isolasjon, uttalte Høie.

Videre oppfordret Høie fortsatt til hjemmekontor og at en unngår å bruke kollektivtransport.

- I det offentlige rom må en holde en meters avstand til andre mennesker, og en skal ikke være mer enn fem personer i en gruppe utendørs. Dette gjelder ikke de som er i familie, eller i samme husstand. Når vi er innendørs på en arbeidsplass, bør en ha minst to meters avstand til hverandre. Og helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å dra til utlandet. Forbudet gjelder private reiser og tjenestereiser. Det forbudet gjelder ut april. Kultur og idrettsarrangementer, organisert idrett, utendørs og innendørs, er fortsatt forbudt. Vi håper at dette vil hjelpe oss å slå ned viruset, sa Høie.

Høie påpekte at smitten ser ut til å holde seg stabil i Norge, men at en ikke kan si dette med sikkerhet.