Strukturering innebærer å overføre kvoter fra en fiskebåt til en annen. Det gjøres for å sikre effektivitet og lønnsomhet for fiskerne. Det er et av mange temaer som Audun Iversen i Nofima forsker på.

– Det er dyrt å sitte på flere fartøy enn man trenger. Strukturering er en slags markedsbasert mekanisme for å få flåten tilpasset det ressursgrunnlaget vi har, sier han i denne podkasten:

Strukturering får konsekvenser også for industrien og for samfunnet. Både båter og industri kan forsvinne fra små kystsamfunn.

– Industrien får absolutt merke at det kan bli hardere konkurranse om det beste råstoffet, sier Iversen.

I den virkelige verden

Forskerne ved Nofima bruke fiskeristatistikk for å se utviklingstrekk. I tillegg er de ute og prater med folk.

– For å forstå disse prosessene må en jo snakke med fiskerne om hva de tenker, om hvorfor de ønsker å strukturere og hvordan de legger opp drifta. Det forteller ganske mye om hvilken betalingsvilje de har for kvoten for eksempel, sier Iversen.

Tenke seg grundig om

I Danmark har de tillatt kraftigere strukturering enn i Norge. Regjeringen jobber nå med en kvotemelding for å endre det norske kvotesystemet.

– Det vi kan lære av Danmark er kanskje at vi skal tenke oss grundig om når vi utformer et kvotesystem, sier Iversen.

Hør mer om det og om hvordan dagens kvotesystem er blitt så komplisert. Det gjør du ved å trykke på spilleren lenger oppe. Du finner også Tekfisk i iTunes og Spotify.

Her er noen utvalgte episoder: