19. mai ble det rapportert om funn av blåfarget voks ved havkanten i Vik i Saltdal Kommune i Nordland, omtalt av saltenposten.no.

– Voksen er visuelt skjemmende, men er lite skadelig for omgivelsene. Edelfarm AS beklager hendelsen og tar fullt ansvar, sier daglig leder ved Edelfarm AS, Sven Inge Skogvoll, i en pressemelding fra Salten Aqua, som Edelfarm er en del av.

Bodø kommune opplyser på sin nettside at det blå stoffet er en type voks som brukes til behandling av notposer i oppdrettsnæringen, og stammer fra ett av anleggene til Edelfarm AS.

- Bodø kommune følger opp saken med hensyn til opprydding, sier miljørådgiver Solveig Lakså i kommunen. Hun legger til at stoffet er forbundet med lav risiko og vil brytes ned over tid, men siden stoffet virker skjemmende i naturen er Edelfarm AS allerede i gang med å rydde utsatte områder.

Edelfarm AS har opprettet en tipstelefon og tar gjerne imot meldinger om observasjoner av stoffet.

Årsaken til det blå stoffet i fjæresteinene var at notposene til oppdrettsselskapet hadde vært vasket av en ekstern servicebåt, og deretter påført voks ved Mørenot Aquaculture AS sin servicestasjon i Steigen.

– Vi beklager på det sterkeste for at denne situasjonen har oppstått, både ovenfor Edelfarm og lokalmiljøet. Voksen har løsnet fra nota og visuelt ser det ikke bra ut. Det er viktig å poengtere at produktet inneholder ingen farlige stoffer eller tilsetninger, sier Kristian Steinshylla, CEO ved Mørenot Aquaculture AS, i pressemeldingen fra Salten Aqua.

Edelfarm har sendt ut personell og presiserer at de tar ansvar for at strendene blir ryddet. Edelfarm og Mørenot har forøvrig innført umiddelbar stans i bruk av produktet.