Løvold selger fortøyningssystemer, Folden Aqua har service-fartøyer og Nofir gjenvinner brukte redskaper fra fiskeri- og oppdrettsnæringa.

- Det blir mye snakk om bærekraft, klima og miljø, men ord må bli til handling. Vi som leverandør av fortøyninger til havbruk, kan gjøre mer for å samle inn brukte tau eller annet maritimt avfall -- i samarbeid med Nofir som har fantastiske systemer for oppsamling og gjenbruk, sier daglig leder i Løvold AS, Isabell Sande, i en pressemelding.

Ved hjelp av bidrag fra tre havbruksselskaper i Nordland har en landsby i distriktet på øya Borneo endelig fått søppelbil. Foto: Privat

Hensikten med det nye samarbeidet er å gjøre det enklere for hele verdikjeden å tenke fornybarhet.

- Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier daglig leder i Nofir, Øistein Aleksandersen.

Lykkes samarbeidet på regionalt nivå, ønsker de å gjøre prosjektet nasjonalt.

- Målet er at man på sikt skal sikre en bedre kobling fra start til slutt, for eksempel ved at man forplikter seg til å levere brukt redskap idet man anskaffer nytt, sier Aleksandersen.

I jula foretok Nofir, Løvold og Folden Akva en digital innsamling til en søppelbil på Borneo, som er verdens tredje største øy. Den er delt mellom to nasjoner: Indonesia og Malaysia.

- Området er omgitt av de fire landene som står for halvparten av verdens plast-utslipp i havene: Kina, Vietnam, Filippinene og Indonesia, heter det i pressemeldingen.

Roby Jonathan rydder stranda ved heimplassen på Borneo for søppel hver dag, men har manglet søppelbil: Fram til nå. Foto: Privat