Mattilsynet har avslått å gi tillatelse til at fisken kunne bli stående på lokaliteten noen uker til for å kunne slaktes som matfisk. Både Isqueen og Pharmaq har klaget på vedtaket siden det ikke er påvist ILA i de gjenstående merdene. Pharmaq har FoU-tillatelser i samlokasjon med Isqueen på lokaliteten, hvor de driver forsøk med ILA-vaksiner.

- Dette er det nitriste punktumet for en prosess der vi ikke har oppnådd noen forståelse for det etiske perspektivet i saken. Når du jobber med fisk som skal bli mat, så har du en stolthet for det. At syk fisk skal ut, er greit. Men denne fisken har ingen symptomer på sykdommen, og kunne utmerket godt fått stå i noen få uker til, slik at den kunne gå til menneskemat, i stedet for dyrefôr, sier daglig leder Kurt Johan Svendsen i Isqueen i en pressemelding.

All den tid den gjenværende fisken ikke har fått påvist noe utbrudd av sykdom, mener han Mattilsynet har unødvendig hastverk med å tømme lokaliteten. De økonomiske konsekvensene for selskapet er ikke avklart, men er uten tvil omfattende ifølge selskapet.

Lokaliteten Geiterøya vil være tømt for fisk i løpet av onsdag. Den vil da bli omfattet av karantenetid. For Isqueen betyr det at de ikke har noen fisk i sjøen, og det er det uklart når de vil kunne sette ut ny fisk. Uansett vil det være snakk om år før bedriften igjen har fisk i slakteferdig størrelse, skriver selskapet i pressemeldingen.