Fakta om utviklingstillatelser
  • Utviklingstillatelsene er særtillatelser som kan tildeles prosjekter som innebærer betydelig innovasjon og betydelige investeringer.
  • Formålet er å legge til rette for utvikling av teknologi som kan bidra til å løse en eller flere av de miljø- og arealutfordringene som akvakulturnæringen står overfor.
  • Teknologien som blir utviklet i prosjektene skal deles slik at den kommer hele næringen til gode.
  • Etter endt prosjektperiode kan tillatelsene, etter visse kriterier, konverteres til ordinære tillatelser – mot et vederlag på 10 millioner kroner per tillatelse (KPI-justert).
  • Ordningen med utviklingstillatelser er i første omgang etablert som en prøveordning i to år. Søknadsfrist var 17. november 2017.
  • Totalt kom det inn 104 ulike søknader om totalt 898 tillatelser. Flere selskaper leverte mer enn én søknad. Søknadene behandles løpende. Av søknadene som er blitt behandlet så langt, har de fleste fått avslag og/eller avkortet antall innvilgede tillatelser.

Kilde: Fiskeridirektoratet / IntraFish.no

Fiskeridirektoratet har tidligere vurdert at konseptet til Reset faller inn under ordningen for utviklingstillatelser.

Resirkuleringsanlegget (RAS) skal bestå av en rund, flytende rammestruktur i stål, driftsplattform og 18 merder. Senteret i anlegget skal romme «fôrsiloer, vannbehandlings- og slamoppsamlingssystemer samt øvrige nødvendige fasiliteter», heter det i et brev fra Fiskeridirektoratet.

Reset har søkt om ti tillatelser, tilsvarende 7800 tonn MTB (maksimalt tillatt biomasse). Men ifølge søknaden vil maksimal biomasse ved full produksjon være 7040 tonn, som tilsvarer 9,03 tillatelser.

– Ettersom Fiskeridirektoratet ikke kan tildele flere tillatelser enn det som kreves for å kunne foreta tilstrekkelig uttesting vil direktoratet maksimalt kunne tildele 7040 tonn MTB til prosjektet, heter det i brevet fra direktoratet.

Konklusjonen blir at direktoratet avslår to av de ti tillatelsene Reset har søkt om, men de går videre med behandling av søknaden oppad begrenset til åtte tillatelser.

Ifølge Teknisk Ukeblad står Knut Vangen bak Reset.

Fiskeridirektoratet ble tidligere i år ferdig med førstegangsbehandling av alle 104 søknadene. Av disse har rundt 80 klaget på vedtaket.