Lars Berg-Hansen, daglig leder i NorseAqua, ønsket seg mer dialog med folket som jobber på merdkanten. Dermed skapte NorseAqua-gründeren en arena for menneskene han ikke treffer på seminarer og konferanser, skriver selskapet i en pressemelding.

Siden oppstart i 2015 har NorseAqua levert tareskjul, fôringsautomater og annet rensefiskutsyr til oppdrettere i Norge, Skottland og på Færøyene. I samme periode har gründer og daglig leder Lars Berg-Hansen skaffet seg et omfattende nettverk i den samme næringen. Men det er noen han savner.

– Jeg er med på alt av konferanser, og ser at vi fjerner oss mer og mer fra merdkanten – hvor verdiskapingen faktisk skjer. Kjeledresstreffet er en møteplass hvor folket på merdkanten kan møtes og dele erfaringer, forklarer Berg-Hansen i pressemeldingen.

Ønsker tilbakemeldinger

I løpet av treffet fikk gjestene blant annet besøke Midt-Norsk Havbruks lokalitet i Eiterfjorden i Nærøy. Der ble deltagerne satt i arbeid med å betjene tareskjul, fôrautomater, gjenfangstutstyr og alt det andre som skal sørge for velferden til rensefisken. Ved samme lokalitet fikk de besøkende også besøke Aquatraz, MNHs semilukkede merd som ble satt i drift i oktober 2018.

Lars Berg-Hansen i NorseAqua på merdkanten under kjeledresstreffet. Foto: Eystein Fiskum Hansvik/Pkom

Det faglige programmet fortsatte i fabrikklokalene i Bindal, hvor blant annet workshop, gruppearbeid og omvisning sto på programmet.

Berg-Hansen legger ikke skjul på at det ligger en viss egeninteresse bak tiltaket.

– Dette er mennesker som jobber med rensefisk hver eneste dag. Mange av disse bruker utstyr som er levert av NorseAqua. For oss er det helt avgjørende med konkrete tilbakemeldinger, både på hva vi gjør riktig og hva vi må bli bedre på, sier Berg-Hansen, som også mottok noen «oppstrammere» i løpet av dagen.

– Det er slik det må være. Alt i alt har dette vært en kjempepositiv opplevelse. Jeg får gåsehud og blir nesten litt rørt når jeg ser at så mange flinke folk kommer til oss for å dele erfaringer på tvers av geografi og selskaper, sier Berg-Hansen.

Deler kunnskapen

Esbern Jóannes Patursson fra HiddenFjord angrer ikke at han tok turen fra Færøyene til Bindal.

– Jeg kommer definitivt til å ta med meg mye av kunnskapen fra kjeledresstreffet tilbake til Færøyene, sier Paturson i pressemeldingen.

– Et slikt treff er både nyttig og informativt. Det viktigste med et slikt treff, er at det samler folk fra hele kysten, fra Rogaland til Finnmark, og til og med fra Færøyene. Vi utveksler informasjon, tips og anbefalinger. Vi har også kommet med forslag til hvordan NorseAqua kan videreutvikle produktene sine, supplerer Peter Mallinson, rensefiskansvarlig i Alsaker Fjordbruk.

De ansatte i NorseAqua sto selv for omvisningen inne i fabrikklokalene i Bindal. Her har produktutvikler Lars Alstad i aksjon. Foto: Eystein Fiskum Hansvik/Pkom

Historiens første kjeledresstreff blir ifølge Berg-Hansen ikke det siste. På sikt ønsker NorseAqua å etablere kjeledresstreffet som en fast møteplass for folk i operative stillinger i havbruksnæringen.

– Jeg håper på flere kjeledresstreff. Vi kommer i så fall til å sende flere av dem som jobber på merdkanten hos oss til Bindal, sier Mallinson.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.