Klimapartneravtalen har som mål å kutte klimagassutslipp, og forplikter medlemmene sine til å gjennomføre prosjekt som bidrar til å oppnå dette.

- Med klimapartnernettverket setter vi miljøarbeidet enda mer på dagsorden, samtidig som det gir oss et nettverk som er viktig i dette arbeidet, sier miljøsjef i Salten Aqua AS, Asbjørn Hagen, i en pressemelding fra selskapet.

Klimapartnere Nordland

Medlemmene i partnerskapet utgjør til sammen et klimanettverk, som gjennom samarbeid og deling av kompetanse skal hjelpe hverandre med å nå sine klimamål.

Klimapartnere Nordland ble stiftet i begynnelsen av juni og 14 nordnorske aktører har så langt signerte avtalen og blitt medlemmer.

- Vi jobber med egne tiltak som bidrar til at vi og næringen som helhet jobber mer bærekraftig, spesielt med tanke på hvordan vi påvirker miljøet. Det er også viktig for oss å bidra til at andre også setter bærekraft høyt på egen agenda, sier Jarle Solemdal, fungerende administrerende direktør i Salten Aqua AS videre i meldingen.

Klimaendringer kan påvirke produksjon

Salten Aqua- gruppen håndterer laks både på land og i vann, og sier at klimaendringer helt klart kan påvirke produksjonen:

- Akvakulturnæringen bidrar til en matproduksjon som i utgangspunktet er klimavennlig, samtidig som vi se rat det fortsatt er mulig å bli bedre på råvarebruk og transportløsninger i forhold til vårt eget klimaavtrykk. Det er også viktig med tiltak innen klimatilpasning, slik at en også i fremtiden kan ha en god matproduksjon i eksempelvis økte vanntemperaturer og i mer skiftende nedbørsmengder, sier Asbjørn Hagen. Han oppfordrer andre oppdrettere til å hive seg med i samarbeidet.

Alle de 14 medlemmene av Klimapartner Nordland under signeringssermonien i begynnelsen av juni. Foto: Salten Aqua

Slik er det organisert

Klimapartnermetoden ble i sin tid etablert i det som var Agder fylke i 2008, og deretter «adoptert», videreutviklet og rullet ut til nye regioner i tett samarbeid med Vestland. Det finnes nå Klimapartnere-partnerskap i hele landet.

Hver partnerregion eies og er forankret i sine respektive fylkeskommuner. Partnerskapene finansieres gjennom årlig partnerkontingent og tilskudd fra fylkeskommunen. I tillegg hentes prosjektmidler. Klimapartnere har tidligere fått fått svært viktige tildelinger fra Klimasatsmidler både nasjonalt og til enkeltregioner.