De skotske oppdretterne frykter et potensielt tap på 6,5 millioner pund bare for denne uken og estimerer at så mange som 100 trailere med fisk kan bli påvirket, opplyser de i en pressemelding mandag.

Den skotske oppdrettsorganisasjonen, Scottish Salmon Producers Organisation (SSPO), ber om rask handling fra britiske myndigheters side for å presse fram frakt Frankrike i den alvorlige situasjonen som har oppstått for næringsutøverne, som nå risikerer store tap i sin travleste uke.

Talsmann for oppdretterne i Skottland, Tavish Scott, sier i meldingen at han er dypt bekymret over at handelsåren til Frankrike nå er suspendert.

- Europa er et nøkkelmarked for skotsk laks og vi forventer at myndighetene gjør- og undersøker alt som er mulig i forhold til at handelen kan gjenopptas, inkludert covid-19 testing av sjåførene. Dette er den travleste uken i året med mer enn 150 tonn fersk, skotsk laks per dag som skal over kanalen til Europa. Dersom ikke handelen gjenopptas risikerer den skotske oppdrettssektoren å tape 6,5 millioner pund i dagene før julaften, uttaler Scott i meldingen.