Denne våren er det 50 år siden den første oppdrettslaksen, med kommersiell produksjon, ble satt i sjøen. Etter planen skulle det hele markeres med et storstilt nasjonalt jubileum 28.mai i Hitrahallen.

- Selv om dette er over to måneder til, har vi valgt å utsette det hele. Det sier seg selv at situasjonen rundt epedemien gjør at vi alle nå må konsentrere oss om langt viktigere ting, sier Haugen i en pressemelding.

Haugen, som er ordfører i Hitra kommune, skulle sammen med Sjømat Norge, Kystmuseet, Fiskeri- og kystdepartementet og Kystmuseet Ægir i Trøndelag arrangere jubileumet.

- Vi forventet over 300 gjester i det som skulle være et verdig jubileum for en svært viktig næring. Vi ønsket å markere det hele med en jubileumsforestilling der vi hedret pionerene som har gjort så mye for denne næringen, sier Haugen videre i meldingen.

Arrangementet blir nå utsatt på ubestemt tid.

Det var 28.mai 1970 at den første laksen, med kommersiell suksess, satt i sjø i Laksåvika på Hitra. Jubileet skulle være nøyaktig 50 år etter.

- Nå ble det ikke som planlagt, men vi lover å komme sterkere tilbake. Havbruk er så viktig for kysten og for Norge. De som pantsatte hus, hadde klokketro og ofret svært mye for å bryte vei for denne næringen. De fortjener heder og ære. På et eller annet tidspunkt skal vi markere dette, sier Haugen.

- Situasjonen som vi nå er, viser jo også hvor viktig det er å ha trygge arbeidsplasser som kan produsere sunn mat. Nå får vi konsentrere oss om det og å samtidig gjøre det myndighetene ber oss om. Så blir det jubileum på et senere tidspunkt.