I en omfattende sak hos NRK ser man bilde av fiskekasser fra det norske selskapet Coast Seafood bli lastet om bord i det svartelistede russiske skipet «Kotoyarvi» på kaia i Kirkenes 24. mars i år.

Hvordan fiskekassene fra fiskeeksportøren Coast Seafood har havnet der lurer også Coast-direktør Sverre Søraa på – ettersom selskapet ikke handler med russiske rederier.

– Uansett selger ikke Coast hverken til Russland eller Belarus, så kassene må ha endt opp der på annen måte, sier Søraa til NRK. Etter å ha undersøkt bilder fra statskanalen sier Søraa følgende til NRK:

– Det som høyst sannsynlig er i kassene er småmakrell som benyttes som agn blant annet av linebåter. Dette ble levert fra oss til Domstein i fjor høst.

Det viser seg at agnet i kassene er solgt fra Domstein til «Kotoyarvi», noe styreleder i selskapet bekrefter overfor NRK:

– Jeg er ikke klar over før nå at båten er svartelistet, skriver Gunnar Domstein i en epost til NRK.

Coast Seafood opplyser til kanalen at de vil ta kontakt med sine kunder for å forsikre seg om at slik handel ikke skjer igjen:

– For oss er det helt uakseptabelt at våre produkter blir videresolgt til fartøyer som er på Fiskeridirektoratets svarteliste, selv om slik salg ikke er ulovlig. Vi vil ta kontakt med alle våre kunder for å forsikre oss om at dette ikke skjer, sier Søraa til NRK.

Årsaken til at det russiske fiskefartøyet «Kotoyarvi» står på Fiskeridirektorates svarteliste er at det tidligere har drevet ulovlig fiske i Sørishavet.