Innlegg skrevet av

Håvard Svarholt i Fiskekraft AS, en kunnskapsleverandør innen elkraft til oppdrettsindustrien i kyst-Norge.

Selskapet holder til i Bodø hjelper industrien med kartlegging, kompensasjon og tiltak rundt leveringskvalitet i strømnettet.

Å være industrikunde på kraftnettet kan ha sine fordeler. Ved Svartisen lokker den lokale kommunen med superbillig strøm til industrietableringer.

Men oppdrettsnæringen er ikke definert som industri, og strøm til oppdrett har dårlige rammevilkår. Næringen blir plassert i den gamle båsen for attåtnæring når nettselskapene drifter kraftnettet. Dette betyr at nivået på leveringskvalitet som avbrudd og blink blir dårligere enn om næringen var industri og flere sliter med avbrudd og hyppige blink.

Oppdrett kan få bedre og blinkfri strøm

Dagens landbaserte oppdrettsanlegg er prosessrelaterte industrianlegg med en kontinuerlig drift. Anleggene er sårbare for avbrudd i strømmen og nettopp derfor har de dieseldrevne nødstrøm aggregat for å redusere konsekvensene når strømmen blir borte [1]. Næringen har selv, i stor grad løst problemet med avbrudd i strømmen.

Anleggene som ofte ligger i områder uten god strømdistribusjon er også sårbare for blink og uro på kraftnettet. Slike blink oppstår relativt ofte og medfører stress for fisken i anlegget. Tiltakene er kostbare for hvert enkelt oppdrettsanlegg og de er implementert i ulik grad rundt på anleggene. Ofte er man i urolige perioder på kraftnettet nødt til å kjøre dieselaggregatene selv om strømmen ikke er borte for å sørge for stabile driftsforhold for fisken.

Årsaken til blink og avbrudd er feil i det lokale kraftnettet. Blink er fenomen som ikke vises i samme grad oppstrøms feilen men som sprer seg nedover mot kunden hvor de kan forårsake feilfunksjoner på utstyr og blink i lys. Spenningen blir midlertidig redusert uten at noen mekanisme nedstrøms bidrar til å holde spenningen oppe.

Leveringskvalitet i strømnettet er regulert i forskrift om kontroll av nettvirksomhet. En del av denne forskriften justerer nettselskapenes inntektsramme ved ikke levert energi. Nettselskapene taper derfor fremtidig inntekt ved avbrudd i strømleveransen, selv om dette bare er snakk om få timer per år.

Oppdrett, både i sjø og på land, er plassert i kundegruppe for jordbruk (jakt og fiske) og har vesentlig lavere takst for avbruddskostnader enn all annen næring. En forutsetning for å utløse tilstrekkelig kompensasjon for å fjerne blink er å endre kundegruppe i ordningen fra attåtnæring og over til industri. En blinkfri strøm til oppdrett vil redusere ulempene og dermed avbruddskostnadene vesentlig om man legger industritakst til grunn.

Tiltak for bedre og blinkfri strøm

I dag må man ofte ty til graving av kabler for å få bukt med problemer i strømnettet. En relativt dyr løsning mange steder. Bedre skogrydding, oppgraderte kraftlinjer og bedre utstyr er andre løsninger. Alt koster penger og må avregnes mot ulempene for nettselskapene. En høyere takst for avbrudd til oppdrettskundene vil endre kalkylene og bidra til at eventuelle løsninger vil aktualiseres. Dette er jo også selve grunnen til ordningen for justering av nettselskapenes inntektsramme ved ikke levert energi.

I dag rulles det ut stadig flere prosjekter med strategisk plasserte batteri i kraftnettet. Formålet er å løse litt forskjellige nettutforinger på en kostnadseffektiv måte. Slike batteripakker kan løse kapasitetsproblemer i hyttefelt når flere etter hvert lader sine elbiler på hytta. De kan også stabilisere spenningen ved feil og bidra til bedre kvalitet ved blink. Men de er ikke stor nok til å erstatte generatorer og forsyne nettet på egen hånd. En kuriositet er at batteripakkene, som også inneholder omforming til vekselstrøm, er en sentral del i ett solcelleanlegg. Da mangler bare selve solcellene. En spennende tanke.

Industrikunder kan også få superbillig strøm

Statnett endret nylig sine tariffmodeller for nettleien slik at alle deres industrikunder får 50% rabatt på nettleien. Den nye modellen sørger for likbehandling av Statnett sine industrikunder [2]. Dette, samt nærhet til produksjon av vannkraft, gjør at Meløy kommune går ut og lokker med superbillig strøm til industrietableringer i Kilvik [3]. En aktuell etablering på industritomten ved Svartisen er ett landbasert oppdrettsanlegg.

De største landbaserte oppdrettsanleggene er kraftkrevende forbrukere av strøm og kan oppnå fordel av slik superbillig strøm til industri. Å være industrikunde på kraftnettet kan altså gi gevinst både på pris og på kvalitet.

På gang

Fiskekraft skrev brev til NVE i 2018 hvor vi påpekte at dagens tariff for oppdrettsnæringen er for lav. I svaret fra NVE ble vi oppfordret til å dokumentere de faktiske avbruddskostnadene i anleggene. Dette arbeidet har også belyst viktigheten av blinkfri strøm og tiltak for å fjerne eller redusere dette ved anleggene.

Fiskekraft har, på eget initiativ, belyst saken og vil jobbe videre med å endre kundegruppe til industri som etter Fiskekrafts mening vil være tilstrekkelig til å kunne sørge for vesentlig bedre strøm til oppdrett, en nyttig forutsetning også for det grønne skiftet og elektrifiseringen i næringen.

Les også:

Strøm til oppdrett har dårlige rammevilkår