Norske oppdretteres skrekk: Produserer landbasert laks midt på den amerikanske prærien

Det amerikanske selskapet oppdretter rundt 700 tonn matfisk av atlantisk laks i året. Avløpsvannet gir næring, og blir til 3.000 tonn grønnsaker. Dette er begynnelsen på noe nytt og stort.

Oppdrettsansvarlig Kyle Woolever på Superior Fresh sitt anlegg i Hixton, Wisconsin, holder en atlantisk laks.
Oppdrettsansvarlig Kyle Woolever på Superior Fresh sitt anlegg i Hixton, Wisconsin, holder en atlantisk laks.Foto: Sara Stathas

Selskapet heter Superior Fresh og driver såkalt akvaponisk produksjon, det vil si et syklisk system der fisk produseres i tilknytning til grønnsakproduksjon i drivhus: næringsvann og slam fra akvakultur blir jord og gjødsel for grønnsaker.

Laksen produseres på grunnvann i et resirkuleringsanlegg (ras). Nesten alt vannet blir brukt om igjen: 99,9 prosent resirkuleres.

Selskapet reklamerer med at 5 pund fiskefôr blir 5 pund laks pluss 25 pund organiske grønnsaker.

Laksen slaktes på rundt 4,5 kilo, noe som gir en årsproduksjon på 700 tonn sløyd med hode.

– Vi planlegger å utvide dagens produksjon, sier daglig leder Brandon Gottsacker til IntraFish.

Daglig leder Brandon Gottsacker i Superior Fresh. I juni presenterte han bedriften for norske kolleger på Lofotseminaret, som i år gikk av stabelen i fiskeværet Mortsund i Vestvågøy kommune.Foto: Bent-Are Jensen

Uro over ny teknologi

Nylig intervjuet IntraFish oppdretter Kjell Lorentsen i Gigante-konsernet i Nordland. Artikkelen hadde ingen direkte tilknytning til Superior Fresh eller akvaponisk produksjon. Men Lorentsen er tydelig på hva han mener om landbasert produksjon.

– Vi leser nesten hver dag at et nytt ras-anlegg bygges eller skal åpnes ett eller annet sted i verden, i Japan, USA og Europa. Den største trusselen for norsk lakseoppdrett – som baserer seg på naturgitte betingelser – er den dagen man skikkelig lykkes med ras-teknologien, sa Lorentsen.

Han frykter at Norge vil miste sitt konkurransefortrinn den dagen oppdrett vil skje i eller like ved de store markedene.

– Da kan det norske lakse-eventyret ta slutt. Kapitalen finnes der ute. Det samme gjør etterspørsel etter produktet, sa Lorentsen.

Også andre oppdrettere som IntraFish har intervjuet tidligere, har uttalt seg i samme baner, men langt fra alle.

IntraFish stilte følgende spørsmål til amerikanske Gottsacker:

– Utgjør dere en trussel mot norsk oppdrettsnæring?

– Nei, ikke i dag. Men vi tilbyr forbrukerne en annen valgmulighet. Det blir jo ikke slik at bare én måte å produsere på passer for alle. Landbasert akvaponisk produksjon er i dag forsvinnende liten sammenliknet med oppdrett i åpne mærer i sjø. Det blir plass til alle. Verden trenger mat, og sunn mat, sier Gottsacker.

Fra prærien til Lofoten

For et par uker siden presenterte Gottsacker bedriften sin for norske oppdrettere som deltok på fiskehelse-leverandøren Stims årlige Lofotseminar.

Han har aldri vært i Nord-Norge, men et par ganger på konferanser i Bergen.

Lofotseminaret ble han introdusert til av en amerikansk kollega, Rob Young, som driver ett av verdens største landbaserte oppdrettsselskaper, Riverence i Rocky Mountains. IntraFish omtalte dette i fjor.

– Jeg ble invitert til Lofoten for å fortelle om prosjektet vårt; vi gjør noe som er unikt og forskjellig fra tradisjonelt oppdrett i åpne mærer. Jeg ønsker at kolleger kan bli nysgjerrige på andre måter å oppdrette fisk på, sier han.

Ti-gangen kommer

– Hvor mye planlegger dere å øke produksjonen?

– Vi tenker ti ganger dagens produksjon, men ikke alt blir akvaponisk, sier han.

Anlegget til Superior Fresh: Det grønne bygget i bakgrunnen er fiskehuset. Drivhuset er enormt. Den røde «låven» er hovedkontor.Foto: James Roh

Han røper at bedriften er i ferd med å skaffe seg tomter både langt øst og langt vest i USA, men ikke nødvendigvis ved kysten. Mer konkret vil han ikke være, men Gottsacker har store penger i ryggen.

Ser etter nye partnere

Produksjonen vil skje i ferskvann i ras-anlegg basert på grunnvann, som er lett tilgjengelig. Grunnarbeidet vil ta ett og et halvt år. Deretter tar det tre år før fisken kommer ut i markedet.

– Vi er på utkikk etter strategiske partnere som tenker langsiktig, sier Gottsacker.

Akvaponisk produserte grønnsaker.
– Kan det bli norske investorer?

– Absolutt, det er mulig, sier han.

– Er det mange slike prosjekter som deres i USA?

– Mange snakker om å gjøre som oss, og det er mye snakk om landbasert oppdrett, men enn så lenge er vi nokså aleine, særlig når du tenker akvaponisk produksjon. I 2016 var det bare en handfull seriøse selskaper på banen, og det på verdensbasis. Nå er det dusinvis. Vi er én av få aktører som hittil har klart å få til biologien skikkelig, samt tjene penger på matfiskproduksjon på land. Men det er bare et spørsmål om tid før mange andre finner ut av hvordan de skal få til noe tilsvarende. Men vi har forsprang og derved en god posisjon, sier han.

Små jordbrukssamfunn

I dag driver Superior Fresh ved et lite tettsted, Northfield, som har nærmere 600 innbyggere i det vest-sentrale fylket Jackson County i delstaten Wisconsin i Midtvesten.

Om vinteren kan temperaturene komme ned i minus 30 grader og om sommeren opp i pluss 35, noe som ikke er uvanlig. Det er et temperaturspenn på nærmere 70 grader.

Atlantisk laks fra et oppdrettsanlegg på prærien i USA.Foto: James Roh

Nærmeste store by er 30 minutters kjøretur nordover. Eau Claire har nå nesten 70.000 innbyggere. For drøyt 100 år siden var byen et sentrum for de mange norskamerikanerne i delstaten.

Matproduksjon er tradisjonen i et tradisjonelt jordbruksområde.

Wisconsin er preget av innbyggere med tyske og skandinaviske røtter. Så mange som nesten 9 prosent av innbyggerne oppgir i dag skandinavisk bakgrunn.

Men Gottsacker har ikke norske aner. Navnet er tysk og sjeldent; det er blitt sjeldent også i Tyskland.

Mye ferskvann

Han vokste opp ved en innsjø i et tettsted med 1.400 innbyggere i den nordlige del av delstaten. Wisconsin har mange bekker, elver, floder, vann og innsjøer. Delstaten grenser mot den store Michigan-sjøen i øst og mot Superior-sjøen i nord. Sistnevnte regnes som verdens største innsjø, målt i overflate.

– Det var heime jeg lærte å elske å fiske, sier han.

Fangstene var ørret, abbor («perch» og «bass»), blågjelle («bluegill») og gjørs («Walleye»).

På høgskolen i byen Stevens Point i Wisconsin studerte han biologi med vekt på akvakultur. Han ble uteksaminert i 2011.

Mektige partnere

I 2016 grunnla han Superior Fresh sammen med Todd og Karen Wanek, også fra Wisconsin.

Karen Wanek er én av eierne av Superior Fresh.Foto: James Roh

De eier Ashley Furniture Industries som er én av verdens største produsenter og distributører av møbler for privat bruk. Familiebedriften sysselsetter 35.000 mennesker i USA og omsatte i 2018 for 5,7 milliarder dollar, ifølge Wikipedia. Det tilsvarer drøyt 61 milliarder kroner, med dagens kurs.

Todd og Karen Wanek eier 100 prosent av aksjene i Superior Fresh. De er også tung inne på eiersida i ørretoppdretteren Riverence.

– Todd og Karen er lidenskapelige når det gjelder både bærekraftig akvakultur, men også jordbruk, sier Gottsacker.

Hemmeligheten: Akvaponi

Superior Fresh var den første kommersielle ras-farmen for atlantisk laks i USA. Og er fortsatt den eneste med drivhus i tillegg, ifølge Gottsacker.

– Og når det gjelder akvaponi, er vi størst i verden, sjøl om størrelsen på produksjonen fortsatt er moderat, legger han til, og tror grønnsakproduksjonen kan komme opp i 5.000 tonn på anlegget i Wisconsin.

Akvaponisk produserte grønnsaker. Det er enorme dimensjoner på drivhusene til Superior Fresh.Foto: James Roh

Antall ansatte teller cirka 140. Rundt 25 driver oppdrett, resten jobber i drivhuset eller med administrasjon eller har andre støttefunksjoner.

Anlegget er stort, men delt inn i adskilte bygg. «Fiskehuset» har ei grunnflate på 9.300 kvadratmeter, drivhusene 46.500 kvadrat.

Drivhusene er delt inn i fire adskilte kontrollsoner.

Selskapet produserer «dusinvis» av forskjellige typer grønnsaker («leafy greens») og urter.

Hurtig vekst

De første grønnsakene ble solgt i 2017. Den første laksen året etter.

– Vi beveger oss raskt, sier Gottsacker.

Drivhuset hadde i 2017 ei grunnflate på 3 acres (1 acre er 4 dekar eller 0,4 hektar).

To år seinere var arealet dobbelt så stort, og i 2021 mer enn dobbelt så stort som det igjen, 13 acres, som er nåværende størrelse.

Akvaponisk produserte grønnsaker.Foto: James Roh

Ti-gangen på fem år

– Vi har vært i fiskemarkedet hver uke siden juli 2018, sier Gottsacker.

Lakseproduksjonen har gått tigangen mellom 2018 og 2022.

– Har dere kjøpt norsk eller dansk ras-teknologi?

– Nei, vi baserer oss på amerikansk teknologi som er utviklet her i USA, og delvis av oss sjøl. Teknologien forbedres stadig. Men som jeg sa i sted, har vi bedre muligheter for vekst andre steder i USA, sier Gottsacker.

Superior Fresh selger fisken helt fersk, før rigor, sløyd med hode, til foredlere, som selger videre til retail.

Du finner produktet lokalt i Midtvesten, men også opp og ned langs østkysten, i spesielle helsekostbutikker og supermarkeder.

Atlantisk laks fra et oppdrettsanlegg på prærien i USA.Foto: James Roh

Salgsargumentene er at Superior Fresh har dobbelt så mye omega-3-fettsyrer som annen oppdrettet laks. Dietten er «naturlig», det vil si at fôret består av maksimale mengder fiskemel og fiskeolje og bare nok vegetabila til å holde pelleten sammen.

– Slikt fôr er meget dyrt?

– Ja, vi kjøper det fra en fabrikk i provinsen Nova Scotia i Canada, ved Atlanterhavet. Du blir hva du spiser, og det gjelder også fisk, sier Gottsacker.

– Dere selger vel fisken deres dyrere enn annen laks?

– Der er store prisforskjeller. Vi ligger mellom 16 og 20 dollar for pundet. Norsk laks går vel for et sted mellom 13 og 18 dollar? Vi har en annen historie og et annet produkt som skiller laksen vår fra de andre. Derfor følger vi ikke dagens markedspriser, sier Gottsacker.

Profitt på organisk

– Går dere med overskudd?

– Når det gjelder laksen, ja, men når det gjelder drivhuset, er vi på vei til å oppnå lønnsomhet, sier han uten å være mer konkret.

Amerikanerne har ikke noe offentlig Brønnøysundregister.

Lakseoppdrett på prærien i USA skaper arbeidsplasser. Lokalbefolkningen har drevet matproduksjon i generasjoner.Foto: James Roh

Andre salgsargumenter er at fôret er GMO-fritt, organisk, uten rester av plantevernmidler og antibiotika «i motsetning til hva annen oppdrettsfisk er fôret med».

Det framheves også at fisken er oppdrettet i amerikanernes eget heimland, i motsetning til over 90 prosent av annen atlantisk laks i USA-markedet. Den er importert – blant annet fra Norge.

Fisken er sertifisert av Best Aquaculture Practices (Bap) og A Greener World.

Superior Fresh bruker noe av overskuddet til å restaurere landområder, for eksempel prærie, til sin opprinnelige tilstand. Hittil omfatter prosjektet 800 acres, eller 324 hektar eller drøyt 3,2 millioner kvadratmeter.

Mer enn 3.500 trær og busker er plantet. Dyr og planter som ikke har vært i området på mange år, vender tilbake. Selskapet er i ferd med å bygge opp en frøbank for å sikre at stedegne arter vil overleve i generasjoner.

Selskapet jobber også med lokalsamfunn, blant annet med prosjekter som likner de norske visningsanleggene.

Unger er fascinert over oppdrettsanlegget på prærien. Her studerer de laksen gjennom et vindu i en tank på anlegget.Foto: James Roh

Fascinert og glad

– Hvordan reagerer villaks-interesser på virksomheten deres?

– Vi letter presset på fisket etter villaks. Og vi gir forbrukerne en ny valgmulighet, sier Gottsacker.

– Smaker det jord av fisken deres?

– Nei. Superior Fresh har brukt betydelig mengde tid og energi på å sikre at laksen alltid har god smak. Lokalsamfunnet er fascinert og glad for virksomheten vår, men husk da at dette er et jordbrukssamfunn. Folk har drevet med matproduksjon her på prærien i generasjoner, sier han.

Anlegget til Superior Fresh i Wisconsin, USA: Det grønne bygget i forgrunnen er fiskehuset. Drivhuset er enormt. Den røde «låven» i bakgrunnen er hovedkontor med administrasjon, konferanserom, test-kjøkken, kantine osv.Foto: James Roh

Les mer i denne saken:

(Vilkår)
Publisert 10. July 2023, kl. 03.00Oppdatert 16. July 2023, kl. 08.02
Landbasert lakseoppdrettWisconsin USA Superior Fresh Akvaponisk produksjonAkvaponi