Slik lyder det i oppsummeringen fra dommen som nylig ble avsagt av Hålogaland lagmannsrett.

Framnessmolt AS og styremedlem Kurt Svendsen ble sommeren 2018 saksøkt av Ballangen Sjøfarm, med krav om solidarisk ansvar for et erstatningskrav på 22,5 millioner kroner. Etter først en fellende dom i tingretten ble Framnessmolt og Kurt Svendsen nå frifunnet ved Hålogaland lagmannsretts dom fra 27. mars i år.

- Framnessmolt og Isqueen kan nå legge bak seg det grunnløse søksmålet og konsentrere seg om å produsere førsteklasses smolt og laks i Lofoten, uttaler selskapet i en pressemelding i forbindelse med den ferske dommen.

Sak i flere rettsinstanser

Saken, som først gikk for tingretten i mai i fjor, gjaldt krav om erstatning for påstått mislighold av levering av en restproduksjon på 200.000 smolt til Ballangen Sjøfarm i 2018. Smolt som i stedet ble levert til Isqueen, søsterselskapet til Lofoten Polarlaks som er majoritetsaksjonær i Framnessmolt.

Framnessmolt har i hovedsak to matfiskprodusenter som kjøper smolt av anlegget – Ballangen Sjøfarm og Isqueen. Spørsmålet retten skulle ta stilling til, var hvem av de to selskapene som hadde rett til å få levert de siste 200.000 smoltene Framnessmolt hadde i fjor sommer.

Ballangen Sjøfarm hevdet å ha krav på smoltpartiet, men styret i Framnessmolt besluttet at vårsmolten skulle leveres til avtalekunden Isqueen AS.

I juni ble Framnessmolt, styreleder Sverre Christoffersen og styremedlem Kurt Johan Svendsen, dømt av Lofoten tingrett til å være solidarisk ansvarlig for erstatning til Ballangen Sjøfarm. Den lød på 22,5 millioner kroner, samt sakskostnader på 758 023,98 kroner.

Denne dommen ble anket, og saken var så oppe til ny behandling i Hålogaland lagmannsrett i år.

Må ta saksomkostninger

I dommen av 27. mars 2020 sluttet lagmannsretten seg til styrets behandling av smoltleveransen til Isqueen. Lagmannsretten var «ikke i tvil om at styret i Framnessmolt AS etter beste evne har vurdert og fattet sine avgjørelser på grunnlag av en balansert og grundig prosess. Det er intet i styrets behandling av saken som trekker i retning av vilkårlighet, forfordeling eller uaktsom eller forsettlig handling til fordel for den ene eller den andre av selskapets kunder

Lagmannsretten berømmet også Framnessmolt for å sine gjentatte tilbud om ekstra høstsmolt til Ballangen Sjøfarm, tilbud Ballangen Sjøfarm valgte å avslå.

Ballangen Sjøfarm ble i dommen pålagt ansvar for dekning av sakskostnader for begge rettsinstanser.

Les også: