Fredager er den store dagen for handel av laks i spotmarkedet. Oppdrettere, eksportører og innkjøpere prøver etter beste evne og bli enige om leveransene kommende uke, og forhandlingene er knallharde.

Denne fredagen er intet unntak. Lakseprisene har lenge vært på lave nivåer, tynget av svekket etterspørsel særlig fra restaurantmarkedet som følge av korona. Prisene har over flere uker vært ned på eller under produksjonskostnad for de fleste norske lakseprodusentene. Nå tikker prisene igjen oppover.

– Prisoppgangen begynte allerede tirsdag og onsdag denne uken, og har fortsatt i dag. Det er opp 3–5 kr/kg, litt avhengig av hva du fikk solgt for forrige fredag, sier en oppdretter til IntraFish.

Lavere utbud?

En eksportør mener at det ikke er bedring i markedet som gjør at prisene stiger.

– Prisene kommer godt opp. Det er 3–4 kroner oppgang. Jeg tror at nøkkelen ligger på utbudet. Markedet er ikke bedret, men det lavere kvantum med fisk som tas opp av sjøen, sier han.

Aktører IntraFish har snakket med er ganske samstemte om prisene i dag. En endring fra forrige uke er at det også er mer differensierte priser mellom de ulike vektklassene, og at vi er tilbake til «normalen» med at større fisk har høyere kilospris.

Unntaket er den såkalte seks-plussen, altså den største fisken, som nå har samme pris som 5–6 kilos stor fisk.

– Det er fortsatt mye igjen av storfisken fra denne uken, mener en eksportør.

Den største fisken har historisk ofte gått til Asia. Grunnet korona og langt færre flyvninger generelt går det mindre fisk dit nå.

Vaksinen løfter alle?

En annen eksportør mener at prisoppgangen kanskje kan ha sammenheng med forrige ukes meldinger om at en korona-vaksine kan være nært forestående.

– Selv om det er lenge før det får en effekt, bidrar det til positivitet. I tillegg var, og er, prisene på et lavt nivå. I tillegg begynner det å nærme seg jul, og de som skal røyke laks begynner å ta posisjoner, sier eksportøren.

Mens et par eksportører melder at salget går tregt, og at det er et par kroner spread mellom selger og kjøper, melder en oppdretter at salget går greit.

– Vi har allerede solgt en del, og er for så vidt godt i gang, sier han.

Aktører melder fredag ettermiddag om følgende priser, FOB oppdretter i Nord-Norge:

  • 3–4 kg – 44–45 kr/kg
  • 4–5 kg – 44–46 kr/kg
  • 5–6 kg – 46–47 kr/kg
  • 6 kg + – 46–47 kr/kg

_______________________________________________________________________________________________

Lyst til å lese flere saker om havbruk og sjømat? Klikk HER for tidsbegrenset abo-tilbud på IntraFish.no: 300 kroner for 3 måneder.