Den nye fiskekassefabrikken holder til i Skillemo industriområde i Alta. Under markeringen av den nye fabrikken, torsdag deltok kunder leverandører og samarbeidspartnere.

Fabrikken skal blant annet ha fokus på et lavere miljøavtrykk.

– Prosjektet er et direkte resultat av en havbruksnæring som tilrettelegger for leverandørindustri, samt en sterk fiskerinæring i denne regionen, uttaler produksjonsdirektør for Jackons fiskekassefabrikker, Frank Ivar Isaksen i en pressemelding.

– Vi har bygd opp en moderne produksjon med svært lavt energiforbruk. Prosesser som historisk har vært driftet med fossile energikilder er elektrifisert, uttaler han.

Nyetableringen på Skillemo industriområde noen kilometer sør for Alta produserer kasser i EPS (ekspandert polystyren) til fiskeri- og havbruksnæringen i regionen. Anlegget har vært i drift siden 20. desember 2021 og er Jackon-konsernets andre fabrikk i Finnmark. Åtte årsverk er knyttet til aktiviteten i det 3200 kvadratmeter store anlegget.

Maskinparken er oljefri og har et lavt energibehov. Dampproduksjon er ved elektrisk kraft, i motsetning til tradisjonelle løsninger som innebærer gass som energibærer. Anlegget er strategisk plassert i nærhet av de største leveringsvolumene, noe som reduserer transportetappen mellom fabrikk og slakteri. I tillegg har fabrikken tilrettelagt for utveksling av fjernvarme til nærliggende bedrifter for maksimal energiutnyttelse, kommer det frem av pressemeldingen.

Kapasitet og levering

Konsernet har seks fiskekassefabrikker i Norge. Selskapets satsing i Finnmark startet med oppkjøpet av StyroNor i Tana i 2017.

– Med en havbruksnæring i vekst og solid fiskeindustri er regionen et viktig område for vår satsing på fiskekasser i EPS. Fabrikken i Alta skal sikre produkter for pakking av fersk sjømat til næringen i regionen og har nødvendig produksjonskapasitet for sesongsvingninger. Med fabrikk i Alta og Tana vil vi ha en svært god leveringssikkerhet, uttaler Isaksen.

Den nye fiskekassefabrikken i Alta skal kunne dekke et behov for pakking av 500 tonn sjømat per dag og er klargjort for utvidelse av kapasitet, fremgår det i pressemeldingen.