I 2019 mottok Måsøval 4 utviklingskonsesjoner for å utvikle konseptet Aqua Semi.

Nå har Måsøval bestemt seg for å sette prosjektet på vent, skriver selskapet i en børsmelding.

Forprosjektet er ferdigstilt og enheten er klar til å bygges, men usikkerhet rundt skattleggingen av oppdrettsnæringen, gjør at selskapet avventer å starte bygging.

– Regjeringens foreslåtte ressursskatt på akvakultur er en uakseptabel risiko for prosjektet. Måsøval AS har derfor besluttet å utsette et vedtak om starte prosjektet. Selskapet beklager konsekvensene dette vil få for prosjektleverandørene, skriver selskapet i meldingen.

Selskapet har tidligere opplyst om at et grovt anslag av prislappen på prosjektet er rundt 500 millioner kroner.

Ikke lønnsomt

Finansdirektør Gunnar Aftret forklarer avgjørelsen til Intrafish med at det rett og slett ikke er lønnsomt for dem å fortsette med dette slik forslaget om grunnrenteskatt står nå.

– Det er synd på de som allerede har gjort investeringer som de ikke kan få det tilbake. Vi hadde heldigvis utsatt beslutningen til fjerde kvartal å rakk å stoppe. Vi ville ha en full detaljprosjektering så vi var sikker på hva vi skulle bygge og risikoen det medfører. Vi ser at det ikke er lønnsomt med grunnrente, forklarer han.

Han viser til at utviklingskonsesjoner skal sørge for at investeringer i teknologi er lønnsomt.

– Men sånn forslaget om grunnrente ligger nå så får man ikke fradrag for de investeringene. Man må betale full skatt når man konverterer til konvensjonell matfisketillatelse.

– Kan det bli aktuelt å ta det opp igjen år man vet mer hva som skjer med grunnrenteskatt?

– Det er vanskelig å si. Uansett kommer det en ekstra skatt på oppdrett, det er vanskelig å unngå slik den politiske vinden blåser.

Tett samarbeid

Frøya-baserte Måsøval Fiskeoppdretts konseptet «Aqua Semi» foregår i tett samarbeid med ulike selskaper i Vard-konsernet, som også eier konseptet og teknologien. Konstruksjonen blir en halvt nedsenkbar stålmerd, med 25 meter dype «stålskjørt» som skal redusere risikoen for lus.

Selskapet opplyste i mai at det gikk mot ferdigstillelse av forprosjektet og at de ventet på godkjennelse av tredjepart, Norske Veritas. Dialog om kontrakt og investering skulle komme i etterkant.

Nå har altså Måsøval bestemt seg for å sette prosjektet på vent.

Aqua Semi er designet for å åpne opp nye områder for lakseoppdrett, redusere lus og sykdomssmitte og forbedre fiskehelsen, ifølge selskapet.