Under høstens famøse lakseauksjon var Norsk havbrukssenter en av aktørene som sikret seg oppdrettstillatelser. De kjøpte 800 MTB til en pris av 148 millioner kroner. Nå melder selskapet at de tar disse tillatelsene i bruk.

– Slike tillatelser betyr mye for oss når det kommer til å sikre volum og aktivitet i en litt mindre virksomhet, sier styreleder Knut Idar Torgnes i Norsk havbrukssenter til Intrafish.

Nye arbeidsplasser

Norsk havbrukssenter eies av Torghatten Aqua som med disse tillatelsene kan gå fra å produsere 3300 tonn til 4500 tonn laks. I en pressemelding som gikk ut tirsdag fra selskapet påpekte de at dette betyr nye arbeidsplasser for lokalsamfunnet i Brønnøysund.

– Vi har ikke noe tall på hvor mange ansatte det eventuelt blir, men mer volum betyr mer produksjon. Da kan vi ta opp aktiviteten, forklarer Torgnes. I høst har de også invitert inn lokalmiljøet og andre investorer til å bli med å videreutvikle selskapet.

Vil vokse

I 2021 ble det produsert 3322 tonn laks på Torghatten Aqua-konsernets tillatelser. Det var ny rekord den gang, meldte selskapet selv i en pressemelding tidligere i år.

Mer vekst blir det neste år med denne kapasitetsøkningen som tas i bruk allerede i første kvartal av 2023.

– Der er vi heldige som har gode samarbeidspartnere slik at vi raskt kan ta det i bruk, sier Torgnes.

Økningen skal de kjøre i samdrift med SinkabergHansen. Selskapet opplyser at de er i dialog med flere aktører for å øke produksjonen ytterligere.

– Vi har ikke satt noe konkret mål på hvor mye det er snakk om, men å vokse er noe vi absolutt har ønsker om. Vi må bare utnytte de mulighetene som kommer i samarbeid med andre solide aktører, sier Torgnes.

89 prosent ble medeiere

Konsernet Torghatten Aqua inviterte i fjor inn ansatte til å bli med inn på eiersiden. Som resulterte i at 89 prosent av de ansatte ble medeiere i arbeidsplassen sin. De vil ha flere fra lokalbefolkningen inn på eiersiden slik at de kan vokse enda videre.

– Planene på Toftøya er så omfattende at det også vil være behov for nye investorer og samarbeidspartnere, sier styreleder i Torghatten Aqua, Frode Blakstad i en pressemelding.