Foredlingsbedriften Saltenlaks har drevet på Holstad ligger ved Saltenfjorden i Fauske kommune, rundt 45 minutter med bil fra fylkeshovedstaden Bodø.

Saltenlaks er flyttet til den nye fabrikken Salten Salmon i Bodø.

– Vi har omorganisert for å utvide mulighetsområdet, sier controller John-Christian Andreassen i Salten Aqua til IntraFish.

Salten Aqua er morselskap til begge bedriftene. Konsernet, som også har mye annen virksomhet, driver i regionen Salten i Nordland.

– Bærekraftsstrategi

Norskin Materials trenger produksjonslokaler og har fått husleieavtale i bygget som en del av en samarbeidsavtale med Wenberg Fiskeoppdrett.

Produksjonslokalene på Holstad i Fauske kommune i Nordland. Foto: Privat

Lakseprodusenten er én av tre eiere av konsernet.

– Vi tenker langsiktig og strategisk, og derfor har vi inngått en samarbeidsavtale med Norskin. Det viktigste for oss var at det fortsatt skulle videreforedles fisk i lokalene på Holstad, og at produksjonen skulle samsvare med vår bærekraftsstrategi, sier Daniel Arntzen-Nordqvist, forretningsutvikler i Wenberg Fiskeoppdrett, til IntraFish.

Lakseskinn fra Bodø

IntraFish har tidligere skrevet om gründer Michal Meyer Nilssen (28) som forsøker å gjøre lakse- og fiskeskinn til stor business og eksportvare. I dag er det nesten en uutnyttet ressurs.

Nylig fikk selskapet 2 millioner kroner i drahjelp fra Innovasjon Norge, Kupa og andre nordnorske investorer.

Nilssen henter lakseskinn fra filetfabrikken Salten Salmon i Bodø.

– På Holstad har vi rom til å vokse. Det er investert mye i bygget. Sluser, resirkuleringsanlegg og kontor er nylig renovert. Vi produserer for framtida, i moderne lokaler og med 250 år gamle tradisjoner, sier Nilssen.

Gründer Michal Meyer Nilssen viser vareprøver. Foto: Privat

Skinnet behandles i lokalene på Holstad, hvor de vaskes, bearbeides og selges videre til kunder i Europa.

– Bearbeidet lakseskinn er ni ganger sterkere enn tradisjonelt lær. Målet er å endre dagens standardvalg for skinnmateriale verden over til fiskeskinn, sier han.

Kundene skal bruke fiskeskinnet til videre prosessering innen klesproduksjon og mote.

Nilssen er opprinnelig fra Andøy i Vesterålen, har to barn og er bosatt i Bodø. Han fikk ideen mens han studerte på Nord Universitet i Bodø.

Utsikt fra Holstad-fabrikken. Foto: Privat

Les også:

Liten laksegründer får økonomisk drahjelp

Framtida er skreddersydd for havbruksstudenter