Oppdretterne som tapte saken om å få drive oppdrett utenfor Husevågøy i Kinn kommune, grunnet funn av blomkålkorallrev, har anket tingrettens avgjørelse, skriver Bergens Tidende.

Dette er saken:

  • Oppdretterne Troland Lakseoppdrett, Langøylaks og Austevoll Melaks fikk opprinnelig tillatelse etter forurensningsloven av Fylkesmannen i 2018.
  • Tillatelsen ble trukket tilbake av Fylkesmannen (nå statsforvalteren) i 2018 etter at det ble oppdaget et større område med blomkålkoraller nær anlegget.
  • Oppdretterne klaget på Fylkesmannens tilbaketrekking og fikk midlertidig tillatelse av Miljødirektoratet etter forurensningsloven som utløper når laksen fra nåværende produksjon er slaktet.
  • I januar i år startet rettssaken mellom staten og de tre oppdretterne, der de ville ha anlegget tilbake på lokasjonen, mens staten mente dette ville medføre risiko for skade på blomkålkorallrevet.
  • I tingretten mente oppdretterne at istedenfor tilbaketrekking av tillatelsen så burde selskapene heller økt overvåkningen, og at tilbaketrekking var et uforholdsmessig sterkt virkemiddel å ty til. staten mente oppdretterne ikke hadde fått tillatelsen om blomkålkorallforekomsten var kjent, og at tilbaketrekking er et forholdsmessig virkemiddel i en sak som dette.
  • I slutten av februar kom dommen i tingretten der Troland Lakseoppdrett, Langøylaks og Austevoll Melaks tapte.

Nå har de tre selskapene bestemt seg for å anke saken.

– Som oppdrettere er vi like opptatt av naturen som både miljømyndighetene og befolkningen for øvrig. Det er vår oppfatning, etter grundige undersøkelser av uavhengige fagkonsulenter, at vår virksomhet ikke vil påvirke korallene, skriver Carl-Erik Arnesen, styreleder i Troland Lakseoppdrett AS, i en e-post til BT/E24.