Konsulentselskapet Norconsult har bistått Laksefjord AS i å prosjektere det eneste settefiskanlegget som har fått brukstillatelser i henhold til landbasertforskriften. Etter en revisjon av forskriften er kravene endret, så de to ferdigstilte avdelingene er både de første og de siste til å få brukstillatelser fra Fiskeridirektoratet, opplyser selskapet i en pressemelding.

Verdens første brukstillatelser ble også de siste

– Vi har hatt et meget godt samarbeid med Fiskeridirektoratet, og sammen har vi fått all dokumentasjon på plass, slik at Fiskeridirektoratet kunne utstede historiens to første brukstillatelser til de to avdelingene i Friarfjorden. I ettertid viser det seg at det også blir de siste brukstillatelsene av denne typen som direktoratet vil gi, sier Egil Larsen, markedskontakt for akvakultur i Norconsult.

Ved en revisjon av forskriften 5. november 2019 ble nemlig både kravet til, og selve begrepet brukstillatelse fjernet. Kravene til dokumentasjon er imidlertid uforandret, men Fiskeridirektoratet skal ikke lenger godkjenne anleggene før de tas i bruk. På den måten unngår direktoratet å bli en flaskehals, og de vil fremover følge opp anleggene gjennom risikobasert tilsyn.

Klok forenkling

Laksefjord AS er et datterselskap av Lerøy Aurora AS, og fra Lerøy sin side understrekes viktigheten av at Fiskeridirektoratet la vekk kravet om brukstillatelse, og fant en bedre og forsvarlig måte å følge opp forskriftens intensjon. Innretningen med brukstillatelse viser seg å påføre næringsaktørene unødige kostnader og ville blitt svært kapasitetskrevende for Fiskeridirektoratet.

Smoltproduksjon
  • Laksesmolt produseres i kar i store haller på land.
  • I lakseoppdrettets begynnelse ble vannet brukt kun én gang, såkalt fri gjennomstrømming.
  • I dag blir mesteparten av smolten produsert med RAS-teknologi, Recirculation Aquaculture Systems.
  • I et RAS-anlegg blir vannet resirkulert og dermed er vannbehovet langt mindre en i et konvensjonelt gjennomstrømmingsanlegg.
  • Prosessen når settefisken går fra et liv i ferskvann til saltvann, kalles smoltifisering.

– Dette er en forenkling som kommer både næringen og Fiskeridirektoratet til gode. Jeg er fornøyd med det arbeidet Norconsult har bidratt med sammen med våre kompetente RAS-medarbeidere i Laksefjord, sier fagsjef for RAS-produksjon i Lerøy Seafood Group ASA, Klemet Steen i pressemeldingen.

Omfattende dokumentasjonskrav

De siste par årene har Norconsult vært engasjert i utvikling og prosjektering av tre nye avdelinger ved Laksefjord AS sitt anlegg ved Friarfjorden i Finnmark.

Selskapet har på oppdrag fra Laksefjord AS koordinert arbeidet med brukstillatelser for de to avdelingene ved Friarfjorden som ble ferdigstilt i 2019. Selskapet har også gjennomført søknadsprosessen og deltatt i all kommunikasjon mot Fiskeridirektoratet. Fiskeridirektoratets krav til dokumentasjon har vært omfattende, noe som har bidratt til at arbeidet har vært både komplekst og tidkrevende, opplyses det i meldingen.

Les også: